Küçük dil şişmesi nedir, belirtileri neler? Küçük dil şişmesi ve sarkmasında evde bitkisel tedavi önerileri

Küçük dil şişmesi ise sağlık açısından tehlikeler barındıran bir sağlık problemidir. Küçük dil şişmesi nedir, belirtileri neler? İşte küçük dil şişmesi ve sarkmasında evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemler…

24.03.2022-16:09 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-16:36)

Küçük dil, dilin hemen arkasında yer alan yumuşak ve etli bir dokudur. Besinlerin rahat bir şekilde midemize gitmesine yardımcı olan önemli bir organdır. Küçük dil şişmesi ise sağlık açısından tehlikeler barındıran bir sağlık problemidir. 

Küçük dil şişmesi ve sarkmasında evde uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi önerilerini sizin için bir araya getirdik. Tedavi yöntemlerine değinmeden önce bir hayli merak edilen 'küçük dil şişmesi nedir, belirtileri neler?' sorusunu cevaplandıracağız. 

Küçük dil şişmesi neden olur?

Küçük dil şişmesi, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Özellikle de tahrişe veya enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen bir hastalıktır çeşididir. 

Uvulit denilen küçük dil iltihabı, yutmada ve soluk almada güçlüğe ve rahatsız edici ağrılara sebep olabilmektedir. Özellikle ciddi bir durum olmayıp evde alınabilecek kolay tedbirler ile birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilir ama çok şiddetli olduğu, beslenmenin tamamen engellendiği veya soluk almanın zorlaştığı durumlarda bir an önce sağlık kuruluşlarına başvurarak tıbbi tedavi alınmalıdır. Şişliğin bir başına küçük dilde söz konusu olması durumu daha çok tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde meydana gelen küçük dil şişmesinin en yaygın sebebidir. Bundan başka boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok fazla bir şekilde görülebilir. Boğaz spreyleri, antibiyotik ve antiviral tedaviler ile gargaralar yardımıyla bu tür uvula enfeksiyonları başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Küçük dil şişmesi belirtileri nelerdir?

Küçük dil, ağzın açılması ile birlikte rahatlıkla görülebilen bir konumda olması sebebiyle ödemi veya iltihabik durumlarda çok rahat görünebilmektedir. Uvulit belirtileri genel anlamda boğaz enfeksiyonu belirtileri ile benzerlik gösterir ve en yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Küçük dil şişmesi nedir?

- Boğazda ağrı ve yanma hissi

- Boğaz ve küçük dil bölgesinde kaşıntı

- Boğazda gözle görülen kızarıklık ve lekelenmeler

- Yutma güçlüğü

- Nefes almada zorlanma

Küçük dilde oluşan basit enfeksiyonlar genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Yumuşak gıdalar ile beslenme, çok sıcak ve çok soğuk besinleri tercih etmeme, boğaz spreyi ve gargaralarının kullanımı ile birkaç gün içerisinde enfeksiyon iyileşeceğinden belirtiler de yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Fakat yukarıdaki belirtilere ek olarak ateş, karın ağrısı ve küçük dilde rahatsız edici boyutlara ulaşmış bir şişlik söz konusu ise vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu boyutlara ulaşmış bir boğaz enfeksiyonu tedavi edilmediğinde alt solunum yollarına ilerleyerek daha ciddi hastalıklara neden olabileceğinden gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal