Kronik İnflamasyon Nedir?

Tükettiğimiz besinlerin bazıları vücutta iltihabın artmasına neden olur. Aslında vücuttaki hastalıklara karşı korunmak için kullanılan savunma mekanizması olarak kabul edilmektedir. İnflamasyonu önlemek için nasıl bir beslenme uygulanmalıdır? İşte detaylar...

07.08.2020-16:06 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-10:08) Kronik İnflamasyon Nedir?

Otoimmün hastalıkları olan kişilerin beslenmelerini düzenleyerek şikayetlerini azaltmada oldukça yol aldıkları dikkat çekmektedir. Romatoid artrit hastaları arasında yapılan bir anket, yaklaşık dörtte birinin diyetlerini düzenledikten sonra şikayetlerinde azalma olduğunu ifade etmiştir. Vücuttaki iltihabı azaltan ve inflamasyondan kurtulmak için yenebilecek gıdaları bilmek ve diyeti buna göre düzenlemek uzmanlarca öneriliyor.

İNFLAMASYON NEDİR?

Enflamasyon olarak da telaffuz edilen inflamasyon, vücut tarafından hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunma için kullanılan bir çeşit savunma mekanizması olarak kabul edilmektedir. İnflamasyon, bağışıklık sürecinin doğal bir parçası olmasına rağmen giderek daha fazla bilimsel araştırma yapıldığı, kronik inflamasyonun diğer hastalıklara olumsuz katkıda bulunabileceğini, ağrıyı tetikleyebileceğini, kalp hastalığı ve kanser ya da diyabet gibi sağlık sorunlarının görülme riskini arttırabileceğini bildiriyor.

ANTİ-İNFLAMATUAR BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Sağlıklı, çok yönlü bir anti-enflamatuar diyet, çoğunlukla besinler açısından yoğun, meyveler, sebzeler, fındık, tohumlar ve baklagiller de dahil olmak üzere tüm gıdaları içermelidir. Otlar, baharatlar, sağlıklı yağlar ve proteinli gıdalar da anti-enflamatuar gıdalar arasında yer alır.

İnflamasyonu önlemek için diyetinizde birkaç basit değişim yapmak ve anti-inflamatuar yiyeceklere ağırlık vererek başlamak için kolay bir yoldur. Anti-enflamatuar gıdalardan bazıları:

Meyveler

Şeftali, ananas, mango, elma, çilek, armut, portakal

Sebzeler

Brokoli, lahana, ıspanak, kabak, kabak, tatlı patates, ıspanak, su teresi, domates, sarımsak

Kuruyemiş ve Tohumlar

Antep fıstığı, badem, chia tohumu, keten tohumu, kabak çekirdeği

Baklagiller

Fasulye, nohut, nohut, mercimek, lacivert fasulye, bezelye

Kepekli Tahıllar

Kinoa, kuskus, darı, karabuğday, arpa

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal