Kronik Hastalıklar Hangileri, Tansiyon, Diyabet, Böbrek Hastalığı Kronik Hastalık mı?

Koronavirüsün hayatımıza girmesi ve salgına bağlı hayatını kaybeden kişilerin birçoğu kronik rahatsızlığı bulunan hastalardı. Peki kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar hangileri? Tansiyon, Diyabet, Böbrek Hastalığı Kronik Hastalık mı?

23.03.2020-18:05 - (Son Güncelleme: 17.08.2021-09:31)

İçinde bulunduğumuz koronavirüs sürecinde birçok kişi hayatını kaybetti. Yaşamını kaybeden hastalarının birçoğunun kronik rahatsızlığı olan kişiler olması üzerine uzmanlar, kronik hastalıklara karşı uyarılarda bulundu. Peki kronik hastalık nedir? Kronik hastalıklar hangileri? Tansiyon, Diyabet, Böbrek Hastalığı Kronik Hastalık mı? Kronik hastalığa dair merak edilen detaylar…

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik ya da süreğen hastalık, kişilerin doğuştan veya sonradan sahip oldukları uzun süre devam eden hastalıklardır. Kronik hastalıklar genel olarak, çok çeşitli risk faktörleri içeren, nedenleri belli olmayan, çok uzun gizli dönemleri ve uzamış hastalık dönemleri olan hastalıklardır.

KRONİK HASTALIKLARIN ÖZELLİKLERİ

-Genel olarak orta yaşlarda başlar ve ömür boyu sürer.

-Zaman zaman iyileşme gösterse de tekrarlayabilir.

-Risk faktörleriyle karşılaşma ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süre çok uzun olabilir.

-Hastanın periyodik olarak tıbbi bakımları yapılmalıdır.

-Ekonomik gücü olumsuz etkiler.

KRONİK HASTALIKLAR HANGİLERİ? 

Astım

Kronik hastalık denilince ilk akla gelen, bir solunum rahatsızlığı olan astım hastalığıdır. Solunum yoluyla gelen bu rahatsızlık iltihap sonrası aşırı uyarlı olunması ve nefes darlığına neden olan bir hastalıktır. 

Koah

Bir akciğer hastalığı olan KOAH, bir hava akışı hastalığıdır ve tipine göre kötüleşebilir. En yaygın belirtisi nefes darlığı, öksürme ve balgamdır. 

Hipertansiyon

Bir diğer kronik hastalıkların başında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon yer alıyor. Oldukça ciddi olan yüksek tansiyon, ölümcül sonuçlara neden olabilen kronik hastalıktır.  basıncı ile kalp damar hastalıkları arasında yakın ilişki vardır. Kan basıncı ne kadar yüksekse kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, göz ve böbrek hastalıkları gelişme riski de o kadar yüksektir.

Şeker Hastalığı 

Oldukça sık görülen ve insülin hormonunun eksikliği ve vücutta kullanılmaya devam etmesi ile ortaya bir metabolizma bir hastalıktır. Oldukça yaygın görülür ve kontrol edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olur. 

Kronik Böbrek Hastalığı

Böbrek hastalığı uzun yıllar süren bir rahatsızlığın kronikleşme durumudur. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Yapılan bir araştırmada dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığına rastlanılmaktadır. 

Kronik hastalıklar nelerdir?

EN SIK KARŞILAŞILAN KRONİK HASTALIKLAR ŞUNLARDIR:

-Kalp – Damar Hastalıkları

-Solunum Yolu Hastalıkları

-Mide-Bağırsak Hastalıkları

-Nörolojik Hastalar

-Psikiyatrik Hastalıkla

-Kas Hastalıkları

-Şeker Hastalığı

-Endokrin Hastalıkları

-Kadın Hastalıkları

-Kanser

-Romatizmal Hastalıklar

-Cilt Hastalıklar

-Göz Hastalıkları

-Kulak Hastalıkları

-Böbrek Hastalıkları

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal