Kovid-19’a Yakalanma Riskini Ağız ve Diş Hijyeni ile Azaltın

Yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle birçok uzman uyarıda bulunuyor. Salgının başından beri virüsten korunmak için bağışıklık sisteminin önemli olduğu belirtilirken, ağız ve diş hijyeninin da önemine dikkat çekiliyor. 

10.11.2020-12:54 - (Son Güncelleme: 10.11.2020-12:48) Kovid-19’a Yakalanma Riskini Ağız ve Diş Hijyeni ile Azaltın

Kovid-19 salgınının görülmeye başlandığı zamandan bu yana çeşitli uyarılar yapan uzmanlar, ağız ve diş hijyeninin önemine değinildi. Ağız ve diş hijyeninin, Kovid-19’a yakalanma ihtimalini azaltabileceği söyleniyor.

Kovid-19 nedeniyle hijyenin önemi ciddi oranda artarken, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Emine Fulya Akkoyun, virüse yakalanma ihtimaline karşı ağız hijyeninin sağlanmasının etkili olabileceğini aktarıyor. 

Kovid-19’un şiddeti ve neticesinde oluşan komplikasyonlarda ağız hijyeni ve ağız hastalıklarının öneminin ciddi olduğunu aktaran Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Emine Fulya Akkoyun, ağız florası ile Kovid-19 komplikasyonları arasında bir bağlantı şüphesinin olduğunu aktardı. Ağızda bulunan bakteriyel yükü ve potansiyel bakteriyel süperenfeksiyon riskini aza indirmek adına özellikle diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıkları olan kişilerde ağız hijyeninin sağlanmasını tavsiye eden Dr. Öğr. Üyesi Akkoyun, ‘İyileştirilmiş ağız hijyeni komplikasyon riskinin azalmasında rol oynamaktadır. Diş ve çevre dokuların hastalığını kontrol altında tutmak ve ağız hijyeni sağlamak çok önemlidir’ ifadelerini kullandı.

YAPILMASI GEREKENLER

Ağız ve diş sağlığı için açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Akkoyun, ‘Bu önlemelerin başında şüphesiz düzenli diş fırçalama gelir. Günde en az iki defa dişlerin uygun bir şekilde fırçalanması olası çürükleri veya diş eti hastalıklarını önlemeyi sağlayacaktır. Ağız hijyeninin sağlanması için diş fırçasının yanında diş ipi, ara yüz fırçaları, dil fırçası da (özellikle sabah kalkınca) kullanılmalıdır. Ayrıca; köprü altları için özel ipler de ağız hijyeninin sağlanmasında oldukça etkilidir. Hekiminizle bu aparatları nasıl kullanmanız gerektiğini konusunda görüşmeniz iyi olacaktır’ ifadelerine yer verdi.

Bir diğer uyarıyı ağzında hareketli protez olanlara yapan Akkoyun, ‘Hastalarımızın bu protezleri çıkarıp protez fırçalarıyla fırçalamaları ve geceleri çıkarmaları da çok önemlidir. Protezlerin ağızda uzun süre kalması dokulara kronik baskı yapmakta ve ağızda enfeksiyonlar ya da lezyonlar oluşmasına neden olmaktadır. Hastalar protezlerin temizliğinde protez temizleyicilerden de faydalanabilirler. Ayrıca; ağız hijyeninin sağlanmasında ağız gargaraları da kullanılmaktadır. Fakat en önemlisi; mekanik temizlik işlemidir. Sadece gargaralarla ağız hijyenini sağlamak pek mümkün değildir’ cümlelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal