Kovid-19'a Yakalanan Kanser Hastası Plazma Yöntemiyle Tedavi Edildi

Malatya’da kemik iliği nakli için tedavi gördüğü sırada koronavirüse (Kovid-19) yakalanan 57 yaşındaki hasta, immün plazma tedavisiyle tekrar sağlığına kavuştu.

27.11.2020-16:49 - (Son Güncelleme: 27.11.2020-16:45) Kovid-19'a Yakalanan Kanser Hastası Plazma Yöntemiyle Tedavi Edildi

Hatay'da yaşayan ve 2015 yılında şiddetli öksürük ve halsizlik şikayetiyle hastaneye başvuran 57 yaşındaki Tahir Erkan’a kemik iliği kanseri teşhisi kondu. Erkan, durumunun ağırlaşması üzerine Malatya'daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine başvurdu.

Malatya'da yaklaşık 1,5 ay önce tedavisine başlanan Erkan'a ateşinin yükselmesi ve durumunun ağırlaşması üzerine koronavirüs testi yapıldı. Testinin pozitif çıkması üzerine Kovid-19 servisine alınan Erkan'a, Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt'un öncülüğündeki ekip tarafından immün plazma ve ilaç tedavisi uygulandı.

Yaklaşık 3 gün süren tedavisinin ardından durumu normale dönen Erkan'ın yapılan yeni koronavirüs testi negatife döndü. Kanser hastası Tahir Erkan, Kovid-19 servisinden çıkarılarak kanser tedavisini göreceği normal servise alındı.

Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de koronavirüse karşı immün plazma tedavisini ilk kez kullanan merkez olduklarını hatırlattı.

İmmün plazma tedavisini merkezlerinde uzun süredir uyguladıklarını belirten Erkurt, yöntemin sadece koronavirüste değil diğer hastalıklarda da etkili olduğunu aktardı.

‘ETKİLİ VE GÜVENLİ TEDAVİ YÖNTEMİ’

Prof. Dr. Erkurt, immün plazma tedavisinin koronavirüse yakalanan hastaların altta yatan her hastalığında kullanılabileceğini ifade ederek şunları aktardı:

‘Bu hafta içerisinde önemli ciddi sağlık dergilerinde iki bilimsel yayın çıktı. Bunlardan birinde bağışıklığı düşük hastada immün plazma kullanımının etkili ve güvenli olduğunu bildiriyordu. Bu yayınlarda bağışıklığı tamamen düşük hastada immün plazma tedavisiyle Kovid-19 hastalığında dramatik iyileşme gözlendiğini bildirdi. Bunlar bize şunu gösteriyor, immün plazma zaten normal hastalarda kullandığımız, güvenli ve zararsız bir tedavi. Özellikle de bağışıklığı düşük hastalarda kullanılabilir. Çünkü bu dönemde sadece normal hastalar yok, bağışıklığı düşük olanlar da var. Onlarda da etkili ve güvenli olarak immün plazma tedavisi kullanılabilir.’

‘İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ HER HASTADA KULLANILABİLİR’

Merkezlerinde kemik iliği kanseri tedavisi gören 57 yaşındaki Tahir Erkan'a koronavirüs tanısı konduğunu söyleyen Prof. Dr. Erkurt, sözlerini şöyle devam ettirdi:

‘Hastaya immün plazma ile ilaç tedavisi uygulandı ve PCR testi negatife döndü. Koronavirüsten kurtulduktan sonra hastamıza servisimizde kemik iliği kanseri için kemoterapi vermeye başladık. Bu da bizim deneyimimiz. Dünyada da bu konuda bilimsel yayınlar bildirilmeye başlandı. İmmün plazma tedavisi her hastada kullanılabilir, özellikle kanser hastalıklarında, bağışıklığı düşük olan hastalarda. Koronavirüs döneminde bu hastalar da bir şekilde virüse yakalanacak ve onlar da tedavi olmak durumunda kalacak. Kanser ve bağışıklığı düşük hastalarının Kovid-19 tedavisinde immün plazma etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir.’

‘ŞU AN DURUMUM İYİ’

Kanser hastası olan Tahir Erkan ise uzun süredir bu hastalıkla mücadele ettiğini son olarak da koornavirüse yakalandığını aktardı.

Malatya'daki doktorlar sayesinde sağlığını kavuştuğunu belirten Erkan, ‘Şu an durumum iyi. Doktorlarımdan Allah razı olsun, bizle ilgilendiler. Tüm hastalara Allah şifa versin’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal