Kovid-19’a Karşı Güçlü Bağışıklık Oluşturan Aşı

Bütün dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgınına karşı birçok aşı geliştirme çalışması yürütülüyor. Aşı geliştirmek için çalışma gerçekleştiren ABD merkezli ilaç firması, ‘Koronavirüs aşımız klinik denemelerde güçlü bağışıklık oluşturuyor’ açıklamasını yaptı.

26.09.2020-11:23 - (Son Güncelleme: 26.09.2020-11:51) Kovid-19’a Karşı Güçlü Bağışıklık Oluşturan Aşı

Birçok ülkede, birçok firmada Kovid-19 için aşı çalışmaları gerçekleştirilmeye devam ediyor. ABD merkezli Johnson&Johnson (JJ), ürettiği yeni tip koronavirüs aşısının, klinik deneylerde virüse karşı güçlü bağışıklık oluşturduğunun tespit ediliğini açıkladı. ‘Ad26.COV2.S’ ismi verilen aşının tek dozunun iki doza eş değer olumlu tepki verdiği ve bu sebeple dağıtımının daha kolay olabileceği belirtildi.

GENÇLER İLE YAŞLILARDA FARKLI SONUÇ

Moderna and Pfizer tarafından gerçekleştirilen klinik deney, yaklaşık 1000 yetişkinin üzerinde uygulanıyor. Yaşlı nüfus üzerinde ne tür etkisi olduğunun henüz bilinmediği kaydedildi. Gerçekleştirilen klinik deneylerde gençlerde bağışıklık tepkisi yüzde 64 civarında çıkarken, 65 yaş üzeri bireylerde bu oran yüzde 36 gibi oranda gözlemlendiği belirtildi. Firma, son aşamada aşıyı 60 bin kişi üzerinde denemeyi planladığını, daha sonra ABD Gıda ve İlaç Dairesine kullanım izni ve seri üretim için başvuru gerçekleştirileceği bildirildi.

ÜÇÜNCÜ AŞAMADAN SONRA TEDARİK EDİLEBİLİR

Firma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 3 faz olarak bilinen son aşamanın sene sonuna veya 2021 yılının başına kadar neticelenmesinin beklendiği, çalışma tamamlandığı zaman  aşının güvenliği ve etkisine ilişkin daha çok bilgi paylaşımı olacağı aktarıldı. ABD'li ilaç üreticisi olan firma, 100 milyon dozluk Covid-19 aşısının üretimi ve teslimi için 5 Ağustos'ta ABD hükümetiyle 1 milyar dolarlık anlaşmaya imza atmıştı. ‘Ad26.COV2.S’ ismi verilen aşı adayı, ABD ve Belçika'da 1. ve 2. aşama klinik denemelerini tamamladı. 3. aşamanın da başarılı olması durumunda gelecek yıl 1 milyar dozun üstünde aşının tedarik edilmesini planlanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal