Kovid-19'a Karşı Bağışıklığın Çok Kısa Olduğu Ortaya Çıktı

Hollandalı bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada koronavirüse yakalanan kişilerin iyileşmesinden sonra bir yıl veya daha kısa bir sürede yeniden bu virüsün görülebileceği ortaya konulmuştur.

15.09.2020-17:01 - (Son Güncelleme: 15.09.2020-16:58) Kovid-19'a Karşı Bağışıklığın Çok Kısa Olduğu Ortaya Çıktı

Yapılan araştırmalar, Kovid-19’a karşı bağışıklığın ‘endişe verici derecede kısa’ olduğunu gözler önüne seriyor.

Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan ve bir bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Kovid-19’a yakalanmak, hastaların bağışıklık kazandığı anlamına gelmiyor.

Hastalık, bir yıl veya çok daha kısa süre bir içerisinde yeniden görülebiliyor.

Araştırma ekibi başkanı Lia van der Hoek Hong Kong, Hollanda ve Belçika'da tekrar eden enfeksiyon vakaları ortaya çıktığı zaman, tekrar hastalık riskinin sıfır olmadığını zaten bildiklerini belirtti.

Hollandalı araştırmacı, ‘Ancak bir kişinin virüse yeniden yakalanabilecek hale gelmesinin ortalama ne kadar sürdüğü şimdiye kadar bilinmiyordu’ dedi.

Yeni koronavirüs SARS-CoV-2, insanlar arasında kısa bir süredir yayılmaya devam ediyor. Araştırmacılar bu sebeple araştırmaya devam ederken tekrarlayan enfeksiyon risklerini de araştırmak için hafif soğuk algınlığına sebep olan zararsız dört başka koronavirüs türünü de inceledi.

Bilim insanları, farklı zamanlarda farklı noktalarda insanlardan alınan 513 kan örneklerindeki antikor miktarını analiz etti. Araştırmada, Kovid-19’un bir yıl veya daha kısa sürede, tekrar aynı hastaya bulaşabildiği ortaya çıktı.

Araştırma ekibinde yer alan Arthur Edridge, büyük ölçüde farklılık gösteren tüm virüsler için aynı sonuca vardıklarını ifade ederek ‘Bunun, tüm koronavirüslerin ortak özelliği olduğunu düşünüyoruz’ şeklinde konuştu.

Hollandalı araştırmacılara göre, bu sebeple Kovid-19’a yakalanmış ve iyileşmiş olan kişilerin, o andan itibaren hastalığa karşı bağışıklık kazandıklarını düşünmemeli.

Virolog Lia van der Hoek geçtiğimiz aylarda Kovid-19'a yakalanmış kişilerin yeniden enfeksiyon kapabileceğine dikkat çekerek, koronavirüs önlemlerine harfiyen uyulması gerektiğini vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal