Kovıd-19 Sürecinde Güvenli Emzirme İçin 10 Kural!

Pandemide anneler bebeklerini emzirirken dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Peki bu hususlar nedir? Anne bebeğini nasıl emzirmeli? Nelere dikkat etmelidir?

27.01.2021-09:30 - (Son Güncelleme: 27.01.2021-09:30) Kovıd-19 Sürecinde Güvenli Emzirme İçin 10 Kural!

Covid-19 virüsü taşıyan ya da taşıma şüphesi olan annelerin bebeklerini emzirirken dikkat etmesi gereken hususları unutmamak gerektiğini vurgulayan Dr. Elif Köşeli Şahin; annenin düzenli beslenmesi, yeterli derece de sıvı tüketmesi ve yeterli/kaliteli uyumasının hem enfeksiyonla mücadele hem de yanı sıra anne sütünün devamlılığı açısından önem taşıdığını söylüyor. Bu sebeple hamileliği pandemiye denk gelmiş ve bu süreci stresle geçirmiş, doğum sonrası   bebekli yeni bir hayata adapte olmaya çalışan annelere destek ve özen sağlanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Elif Köşeli Şahin, emzirme sürecinde uyulması gereken kuralları şöyle sıralıyor: 

- Emzirme sırasında Covid-19 bulaşma riskiyle baş etmenin en iyi yolu ağzınızı ve burnunuzu kapatmak için bir maske takmaktır. Standart üç katmanlı bir cerrahi maske, tercihen ek koruma için çift katmanlı bir maske kullanılmalıdır.

- N95 maskeler, özellikle şüpheli hastalıklardan muzdarip hastalar ve solunum güçlüğü nedeniyle şüpheli hastalığı olan hastalar için uygun değildir. Ventilasyon maskesi takmayınız. Bu valfler olduğu gibi nefes verdiğinden, virüsün yakındaki yetişkinleri veya bebekleri enfekte etmesine neden olabilirler.

- Evdeki tüm insanların tüm kıyafetleri 60-90 derece arasında yıkanmalı, annelerin bebeklerini besledikleri oda sık sık havalandırılmalıdır.

- Anneler ellerini sabunlu suyla (parmak araları dahil) 20 saniye yıkamalıdır. Sabun yoksa, bebeği kucağına almadan önce alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Hasta olduğunuzda, etkiyi arttırmak için ellerinizi temizlemek için yüzük ve bilezik gibi takılar kullanmamalısınız.


- Doğrudan göğsünüze hapşırıp öksürmezseniz, her emzirmeden önce göğüslerinizi yıkamanıza gerek yoktur.

- Gün içerisinde sürekli dokunulan yüzeyler her dakika temizlenmelidir.

- Anne emziremeyecek kadar yorgunsa, hasta kişinin yardımı olmadan anne sütünü sağması ve çocuğa anne sütünü beslemesi için özel bir pompa kullanmalıdır. Her sağımdan sonra pompa, süt saklama kabı ve kullanılmış ekipman dezenfekte edilmelidir. 

- Anne sütü ile besleme zamanının yanı sıra sağlıklı kişiler ve bebeklerle ayrı odalarda kalmalı, diğer kişiler de bebek bezi değiştirme, giyinme, banyo ve uyku gibi bebeğin ihtiyaçlarını karşılamalıdır.

- Anne Covid-19 testi pozitif olmasına rağmen semptom göstermiyorsa, ilaç ihtiyacı makul ölçülerde hesaplanmalı ve mümkünse emzirmeye uygun ve süte geçmeyen alternatif bir yöntem seçilmelidir.

- Hastanede tedavi gören anneler, emzirmeye maske ve gecelik ile devam edebilir veya sağlıklı bakım personeli tarafından süt verilebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal