Kovid-19 ile Varlıklı ve Yoksul Çocukların Farkı Büyüyor

Yeni tip koronavirüs salgınından tüm dünya etkilenirken, varlıklı ve yoksul çocuklar arasındaki uçurum da bu süreçte iyice büyüyor. Yapılan araştırmalar salgın sebebiyle başlatılan karantinaların, okul çağı öncesindeki çocukların hayatlarını etkileyebileceğini ortaya koydu.

28.10.2020-16:56 - (Son Güncelleme: 28.10.2020-16:50) Kovid-19 ile Varlıklı ve Yoksul Çocukların Farkı Büyüyor

Tüm dünyanın etkilendiği ve etkilenmeye de devam ettiği pandeminin, aile hayatını ve çocukların gelişimini nasıl etkilediğine yönelik bir araştırma, İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden geldi.

Yeni tip koronavirüs krizinin yaşandığı bu süreçte, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları ‘Sosyal Mesafe ve Gelişme’ adındaki çalışmayla aile hayatının ve çocuk gelişiminin nasıl etkilendiğini anlamaya çalıştı. Araştırmanın birinci aşamasında, 3 yaş altı çocuğu bulunan 500’ün üzerinde ebeveyn ile görüşme sağlandı. Yapılan görüşmelerde, ailelerin çocuklarıyla geçirdiği zamanlar ve etkinliklerin kalitesi değerlendirildi. Bilim insanları, muhabbet etme, resim yapma, yemek pişirme, özel olarak, egzersiz, kitap okuma ve şarkı söyleme gibi aktiviteleri ‘yararlı etkinlik’ olarak aktardı. Ayrıca çocuğun tek başına televizyon izlemek ve akıllı cihazlarla ilgilenmek gibi aktivitelerde bulunmasının, bilişsel gelişimde gerilemeye neden olabileceği belirtildi.

YOKSUL ÇOCUKLARDA GELİŞTİRİCİ AKTİVİTELER KISITLI

Sonuçlar ele alındığında, eğitim düzeyi yüksek ve iyi geliri olan ailelerin, karantina döneminde çocuklarıyla daha çok vakit geçirdiği tespit edilirken, yoksul ailelerde tam tersi olduğu kayıtlara geçti. Bu süreçte, geçim sıkıntısı olan ailelerin çoğu karantina sırasında da çalışmaya devam etti veya işten çıkarıldı. Evde yalnız başına kalan çocuklar ise bu sebeple hayati önemi olan psikolojik ve eğitsel desteği alamadılar.

Araştırma kapsamında, yoksul ailelerin çocuklarında açık hava aktivitelerin daha kısıtlı olduğu ve kitaplara erişimlerinin daha az olduğu aktarıldı.

Ayrıca, çoğunlukla yoksul olanlar başta olmak üzere, çocukların televizyon ve akıllı cihazların başında geçirdiği sürenin yükseldiği ifade edildi. Araştırmanın baş ismi olan Psikolog Alex Hendry, ‘Çocukların gelişimi, çok büyük oranda onları destekleyen yüksek kaliteli etkinliklere bağlı. Ebeveynlerin büyük bir kısmının çocuklarıyla konuşmak, kitap okumak ve oyun oynamak için vakit ayırdığını görmek bizi sevindirdi. Ancak, karantinaların bazı çocuklarda yarattığı mahrumiyeti görmezden gelemeyiz’ açıklamasını yaptı.

GELECEĞİ ETKİLEYECEK

Bunun yanı sıra, araştırmayı yapan bilim insanları Kovid-19 sürecinin ailelerin genelini ekonomik ve sosyal anlamda olumsuz olarak etkilediği aktarıldı. Eğer çocuklar bu süreci atlatamazsa, ilerleyen dönemlerde yıkıcı etkilerinin ortaya çıkacağı belirtildi. Bilim insanlarından olan Sally Hogg, ‘İngiltere’de küçük çocuklarının büyük bir çoğunluğu yoksul aileler tarafından yetiştiriliyor. Bu çocukların birçoğu onların gelişimini destekleyecek oyuncaklara ya da kitaplara erişemiyor. Karantina nedeniyle, kütüphanelerin ve oyun parklarının kapanması onları büyük bir tehlikeye atıyor. Bu nedenle politika yapıcıların, karar alırken bebek ve çocukların ruhsal fiziksel gelişimini dikkate almasını istiyoruz’ açıklamalarına yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal