Kovid-19 Gidiyor Etkiler Kalıyor

Tüm dünyada salgın yaşandığı bu süreçte, Kovid-19 hastalığına yakalanmış kişilerde hastalığı atlattıktan sonra da bazı etkilerin devam ettiği tespit edildi. Etkilerinin hastalık sonrası bile devam ettiği tespit edilen Kovid-19 hastalığına yakalanmış kişiler ise dikkatli olmalı.

03.10.2020-12:07 - (Son Güncelleme: 03.10.2020-12:16) Kovid-19 Gidiyor Etkiler Kalıyor

Neredeyse 35 milyon kişinin yakalandığı, iş hayatından sosyal hayata kadar birçok olumsuz etkiye neden olan Kovid-19 salgını dünya genelinde ve 1 milyonun üzerinde can aldı. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19 atlatan kişilerde bazı etkilerin ilerleyen zaman diliminde de devam ettiğini açıkladı.

Hastalık geçtikten sonra devam eden etkilerin başında ise, halsizlik ve yorgunluk, bunun yanı sıra konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı yer alıyor. Hastalık sonrası konsantrasyon eksikliğinin devam ettiğini hisseden kişilerin bir süre araç kullanımından uzak durmalarını öneren Prof. Dr. Oğuztürk, dikkat toplamak gereken işlerde çalışan kişilerin de bu konuda daha dikkatli davranması gerektiğini ifade etti.

Kovid-19 enfeksiyonunu geçirip sağlığına kavuşan kişilerde bazı etkilerin hastalık sonrası da devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, ‘Klinik deneyimlerimize bakacak olursak, maalesef Kovid-19'dan kurtulduktan sonra eski yaşama belli bir süre tam olarak dönmeme söz konusu. Bazı şikayet ve bulgular yaşanan süreçte devam ediyor. Bu anlamda hastanın Kovid-19 testi negatif çıkmış olsa dahi bazı parametrelerin devam ettiğini görmekteyiz.’ ifadelerini kullandı. Ayrıca hastalık sonrası devam etkilerden bahseden Oğuztürk ‘Bunların içerisinde en sık gördüğümüz yorgunluk ve halsizlik. Cidden bu yüksek bir oranla karşımıza çıkıyor. Bunun dışında tat alma kaybı negatif çıksa bile belli bir süre devam edebiliyor. Nefes alma ve solunum sıkıntısı belli bir süre devam edebiliyor. Bunlara ek olarak üzerinde vurgu yapılması gereken önemli bir sorun da şu, konsantrasyon güçlüğü ve eksikliği. Bu önemli bir sorun bazı hastalarımızda bunu ciddi anlamda gördük. Bu anlamda Kovid-19 hastalığını geçiren kişilerin meslek grubu olarak dikkat gerektiren herhangi bir iş yaparken bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Örnek vermek gerekirse diyelim ki siz araç kullanıyorsunuz, o araç kullandığınız sürenin uzaması, sizin konsantrasyon sıkıntısından dolayı ciddi bir kaza geçirmenize neden olabilir. Ya da bir fabrikada ince işçilik gerektiren bir iş kolundaysanız o anlamda hem işinize hem de size sıkıntı vermeye sebep olabilir bu konsantrasyon eksikliği’ açıklamasını yaptı.

BAĞIŞ ÖNEMLİ

Kovid-19 enfeksiyonunun Türkiye'de görüldüğü ilk günlerden kısa bir zaman sonra Türk Kızılay ve İnönü Üniversitesi gibi bazı üniversitelerde ‘İmmün Plazma Tedavisi’ çalışmalarına başlandığını hatırlatan Prof. Dr. Oğuztürk, ‘İmmün plazma bağışçılarından alınan bu ürünlerin Kovid-19 hastalığı tedavisinde başarılı olduğu bizzat görüldü. Bu anlamda bizim bazı kriterlere uyan kişilerden bu hastalığın tedavisine katkı sağlama adına bağış yapmalarının önemine vurgu yapmadan da geçmek istemiyorum.’ ifadelerini kullanarak, 18-60 yaş aralığındaki tercihen erkek ya da gebe kalmamış kadınlardan, hastalığı atlattıktan bağış alınabildiğini aktardı. Hastalığı atlatan kişilerin test sonuçları 24 saat arayla negatif çıkıyorsa bağışçı olmaları mümkün. Prof. Dr. Oğuztürk ‘Yaşam ile ölüm arasındaki o çizgide Kovid-19 hastalığından dolayı yaşamını yitirme riskine karşı bu kişilere el uzatma adına bundan daha kutsal bir görev şu anda akıllara gelmiyor. Bu anlamda bizim Kovid-19 hastalığını geçirmiş kişilerin hem toplumda duyarlılığı artırıp hem de bağış yapması gerekiyor. Düşünebiliyor musunuz 1 ay içerisinde 3 defa 10'ar gün arayla bu bağışı yapabilirsiniz. Böylece ölüm ile yaşam arasındaki o çizgide siz elinizi uzatarak kişinin bu tarafta kalmasını sağlayabilirsiniz. Kutsal bir iyilik’ ifadelerini kullanarak immün plazmanın önemini vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal