Kovid-19 Erkeklerde Cinsel Sorunlara Neden Oluyor

Dünyayı kasıp kavuran Kovid-19, dünya genelinde 1 milyonun üzerinde can aldı. Kovid-19’un vücutlarda bıraktığı etkiler ise gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kovid-19 geçiren erkeklerin testosteron hormonunun azalarak cinsel sorunlara sebep olabileceği belirtildi.

29.09.2020-17:15 - (Son Güncelleme: 29.09.2020-17:04) Kovid-19 Erkeklerde Cinsel Sorunlara Neden Oluyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgının, vücutta bıraktığı hasarlar gün geçtikçe ortaya çıkıyor.

Mersin Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve İngiliz Daily Star gazetesine konu olan bir araştırmada, Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatan erkeklerin yarısından çoğunda testosteron seviyelerinin azaldığı tespit edilerek, bu cinsiyet hormonunun azalmasının cinsel sorunlara neden olabileceği belirtildi.

TESTOSTERONU HEDEF ALIYOR

Mersin Üniverstesi’nden Profesör Dr. Selahittin Çayan'ın araştırmasına göre, erkeklerin koronavirüsten daha çok etkilendiği, çünkü bu virüsün erkek cinsiyet hormonu olan testosterona saldırdığını söylemek mümkün. 

Yapılan araştırmada, hastanede Kovid-19 nedeniyle yatan erkek hastaların testosteron düzeylerinin yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğü tespit edildi. Araştırma sonucuna göre uzmanlar, bu durumdan sebep hastaların cinsel dürtülerinde azalma olduğunu ve ciddi biçimde hastalanma ihtimali olduğunu aktardı. 

KOVİD-19 ŞİDDETİ ÖNEMLİ ETKEN

Prof. Dr. Selahittin Çayan, ‘Çalışmamızda Kovid-19'un şiddeti arttıkça ortalama testosteron seviyesi düştü. Testosteron, solunum organlarının bağışıklık sistemi ile ilişkilidir ve düşük testosteron seviyeleri solunum yolu enfeksiyonu riskini artırabilir’ ifadelerini kullandı.

Türk araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmada, Kovid-19 testi pozitif olan ve hastanede yatışı gerçekleşen erkeklerin yüzde 51’inin vücutlarının hipogonadizm geliştirerek testosteron hormonunu yeterli üretmediği keşfedildi. Enfeksiyon sonrası erkek hastaların testosteron seviyelerinin yüzde 30 oranında azaldığı belirlendi.

Testosteronun azalması durumunun yanında bilim insanları, katılım sağlayanların üçte ikisinin cinsel isteğinde azalma olduğunu da aktardı. Hormon seviyelerindeki düşmenin asemptomatik yani hafif şekilde hastalığı geçirenleri de etkileyebileceği açıklandı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİSİZ HALE GETİRİYOR

Uzmanların gerçekleştirdiği açıklamalara göre testosteron hormonu, cinsel organların gelişiminde ve kas büyümesinde oldukça önemli bir role sahip. Ayrıca bu hormon viral enfeksiyonlarla mücadele de dahil, bağışıklık tepkilerine destek oluyor.

Mersin Üniversitesi’ndeki bilim insanları, düşük testosteron hormonu ile ağır hastalık arasında direkt bir bağlantı olduğunu aktararak, yeni tip koronavirüsün, bağışıklık sistemlerini neredeyse tamamen etkisiz konuma getirerek erkekleri daha kötü semptomlar karşısında savunmasız hale getirdiğini belirtti.

Yayınlanan araştırmada, koronavirüs testi pozitif olan 232 erkek hasta incelemeye alındı. Katılımcı olanlar,  yoğun bakımda yatan hastalar, asemptomatik hastalar ve standart hastane bakımına ihtiyacı olanlar olmak üzere 3 ayrı grupta incelendi.

Yoğun bakımda olan hastalarda testosteron oranının en düşük seviyede olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çayan, ‘Ortalama toplam testosteron seviyesi, yoğun bakım grubunda asemptomatik gruba ve standart bakım gruplarına oranla önemli ölçüde düşüktü. Düşük testosteron aynı zamanda enfeksiyona bağlı hastaneye yatış ve yoğun bakım hastalarında erkeklerde tüm nedenlere bağlı ölümler ile ilişkilidir, bu nedenle testosteron tedavisi Kovid-19 için sonuçları iyileştirmenin ötesinde faydalar da sağlayabilir’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal