Kovid-19 Benzeri Yeni Virüs Uyarısı Yapıldı

Dünya genelinde 1 milyon 100 binin üzerinde can kaybına neden olan Kovid-19 ile mücadele devam ederken, ABD’li araştırmacılar, hayvanlardan insanlara geçebilen başka bir virüsün salgına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

16.10.2020-10:15 - (Son Güncelleme: 16.10.2020-15:45) Kovid-19 Benzeri Yeni Virüs Uyarısı Yapıldı

Kovid-19 salgınıyla beraber araştırmalar devam ederken, bilim insanlar 2016 yılından bu yana Çin’de domuzlara bulaşan ve hayvanlarda şiddetli ishal ile kusmaya sebep olan koronavirüs türünün insanlara da geçebileceği ile ilgili açıklama yaptı. 

ABD’de North Carolina Üniversitesi’nin gerçekleştirdiğ araştırmada, 2016 yılından beri Çin’de yarasalardan domuzlara geçtiği bilinen ‘SADS-CoV’ isimli virüsün hava ile insanlara geçebildiği ve insanların solunum organlarında, karaciğer ve bağırsaklarda çoğalabildiğini aktardı.

KOVİD-19 İLE AYNI AİLEDEN

SADS-CoV, Covid-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsü ile aynı virüs ailesinden. Aynı ailden olan Kovid-19 virüsüne ‘betacorona virüs’ denirken, öbür virüse ‘alfacorona virüs’ denmekte.

TEHLİKE GÖZARDI EDİLMEMELİ

Çalışmayı yürüten ve epidemiyolog olan Ralp Baric, ‘Birçok araştırmacı, Covid-19, SARS ve MERS gibi betacoronavirüslerin yol açtığı hastalıklara odaklanıyor. Ancak alfacorona virüsler gözardı ediliyor.’ ifadelerini kullandı. Virüsün türler arasında atlama ihtimali olduğundan bahseden Baric, ‘Aslında alfacorona virüsler, türler arasında hızlı bir şekilde atlama potansiyelleri göz önüne alındığında, insan sağlığıyla ilgili daha büyük olmasa da eşit derecede tehdit oluşturuyor’ açıklamasını yaptı. Yapılan araştırmada, ciğer ve bağırsak hücreleri başta olmak üzere, insan hücrelerinin bu alfacorona virüsüne karşı duyarlı olduğu tespit edilirken, ayrıca SADS-CoV virüsünün soğuk algınlığa sebep olan, alfacoronavirüsten (HCoV-229E ve HCoV-NL63) farklı bir tür olduğu da belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal