Kovid-19 Atlatanların Plazması, Tedavide Çok Etkiye Sahip Değil

Kovid-19 tedavisinde kullanılan, koronavirüs atlatmış kişilerden alınan plazmalar ile ilgili bir araştırma gerçekleştirlidi. Araştırma doğrultusunda ise koronavirüs tedavisi için kullanılan bu plazmaların çok az faydası olduğu tespit edildi.

24.10.2020-12:35 - (Son Güncelleme: 24.10.2020-12:53) Kovid-19 Atlatanların Plazması, Tedavide Çok Etkiye Sahip Değil

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında, hasta olup hastalığı atlatan kişilerden alınan plazmalar ile diğer hastalara tedavi uygulandığı biliniyor. Ancak Hindistan’da gerçekleştirilen araştırma sonucuna göre, plazma tedavisinin ölüm oranlarına ya da hastalığın gidişatının 28 güne kadar ağırlaşmasına katkı sağlamadığı bulgusu tespit edildi.

Dünya genelinde koronavirüs salgını yaşanırken, birçok araştırma da devam etmekte. Kovid-19 ile ilgili Hindistan’da gerçekleştirilen araştırmanın neticesi British Medical Journal (BMJ) dergisinde yayımlandı. Araştırma doğrultusunda Kovid-19 için plazma tedavisi gören kişilerin, bu tedaviden çok az fayda gördüğü aktarıldı.

PLAZMA KORONA TEDAVİSİNDE ÇOK AZ ETKİLİ 

Hastalığı atlatıp, iyileşen kişilerin bağışladığı plazmanın, hastanede tedavi gören Kovid-19 hastalarına çok az yararı olduğu belirtildi. Hindistan’da gerçekleştirilen çalışma doğrultusundai Kovid-19’u atlatanlardan alınıp, enfekte olmuş kişilere uygulanan antikorların, ölüm oranlarını azaltmadığı ya da hastaların ağırlaşmasını önlemediği tespit edildi. 

Araştırma dsoğrultusunda nisan-temmuz aylarında Kovid-19 teşhisi ile hastanede tedavi görmeye başlayan ve hastalığı orta seviyede olan 464 yetişkin incelemeye alındı. Rastgele iki gruptan oluşan hastalardan bir kısmına en iyi şekilde bakımın yanında 24 saat arayla 2 plazma nakli gerçekleştirildi.

Plazma tedavisi uygulanan kişilerde, nefes darlığı ve yorgunluk gibi bazı semptomlarda iyileşme ortaya çıksa da, ölüm oranlarına ya da hastalığın 28 güne kadar ağırlaşması durumuna herhangi bir yardım sağlamadığı gözlemlendi.

Reading Üniversitesinde görev yapan Viroloji Profesörü Ian Jones, hastalığı atlatıp iyileşen kişilerin plazmasının, koronavirüs tedavisinde kullanılmasının sürdürülmesi fakat yeni teşhis konulan kişilere uygulanmasını tavsiye etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal