Kovid-19 Aşısı Sakarya'da 40 Gönüllüye Uygulandı

Kovid-19 salgınının başından bu yana birçok aşı çalışması yürütülüyor. Kendilerinden sıkça bahsettiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurduğu BioNTech şirketi ve ABD merkezli Pfizer tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı Sakarya’da 40 gönüllüye uygulandı ve sonuçlarının tatmin edici olduğu aktarıldı.

21.11.2020-11:04 - (Son Güncelleme: 21.11.2020-11:09) Kovid-19 Aşısı Sakarya'da 40 Gönüllüye Uygulandı

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle birçok aşı çalışması sürdürülürken, yüzde 95 etkili olan aşı Sakarya’da 40 gönüllüye denendi. Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan Alman BioNTech şirketi ile Pfizer şirketinin geliştirdiği aşının uygulanmasının ardından, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, ‘Pfizer - BioNTech firmasına ait aşıda oldukça tatmin edici sonuçlara ulaşıldı’ açıklamasında bulundu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay,  Pfizer'in ve Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile geliştirilen ve yüzde 95 oranında etki elde edilen aşının Sakarya’da 40 kişiye uygulandığını aktardı.

SONUÇLARA ULAŞILDI

SAÜ'nün internet sitesinde yer alan açıklamadaki bilgilere göre, 3'üncü aşamadaki, Pfizer ve BioNTech şirketi tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının çoğu ülkede gönüllülerde denenmeye başlatıldığı aktarıldı. Prof. Dr. Karabay, iki şirkete ait aşının Sakarya'da birçok profesör de dahil olarak, sağlık çalışanlarına ve gönüllü vatandaşlara uygulandığını söyleyerek, ‘Aşı, 40 gönüllü üzerinde uygulandı. Pfizer-BioNTech firmasına ait aşıda tatmin edici sonuçlara ulaşıldı. Aşı uygulanan gönüllüler, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi enfeksiyon servisi bünyesindeki Erişkin Aşı Polikliniği tarafından takip edilmektedir. Bunun yanında aşı ülkemizde de birçok klinik araştırma durumuna kadar geldi. Yakın gelecekte insanlara uygulanacaktır.’ cümlelerini kurtardı.

KURALLARA UYULMALI

Enfeksiyon hastalıklarından kurtulmanın en etkili yöntemlerinden birinin aşı yöntemi olduğunu aktaran Karabay, temin edilecek aşının oldukça önemli olduğunu belirtti ve vatandaşların kurallara uymalarını hatırlatarak, ‘Kişisel hijyen, virüsten korunmak için ön koşuldur. Hastalık belirtisi gösteren kişilerle temaslı oldukları kişiler izolasyon süreçlerine uymalıdır. Temizlik, maske ve mesafeye uymalıdırlar. Düğün, nişan, sünnet, pazar yeri, taziye gibi kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. İş yerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilerde Hayat Eve Sığar (HES) Güvenli Alan sisteminin kullanımının yaygınlaştırılması önemlidir. Vatandaşlarımız sağlık çalışanlarına yardımcı olmak istiyorlar, bunu görüyoruz. Bu amaçla önlemlere titizlikle uyulmalı, gerek duymadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.’ açıklamalarını yaptı.

SALGINA EN İYİ ÇÖZÜM AŞI

Özellikle sosyal medyada ve diğer basın kanallarında yer alan ve gerçekle alakası bulunmayan bilgilerin kişilerde güveni sarstığını belirten Karabay, ‘Kovid-19 pandemisi gibi bir salgından kurtulmanın en kolay ve güvenilir yolunun aşılama olduğunu düşünüyorum. Üstelik ülkemizde de aşılarla ilgili birçok proje hala yürütülmektedir. Umuyorum ki bu projelerden birkaçı başarılı olacak ve bu aşılar ülkemiz insanına uygulanabilecektir.’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal