Kovid-19 Aşısı 2024’e Kadar Yok

Koronavirüs tedavisi için aşı çalışmaları devam ediyor. Ancak bazı ilaç firmaları aşı çalışmalarının devam ediyor olmasına rağmen en erken 2024 yılına kadar herkese yetecek aşı üretiminin yapılabileceğini belirtiyor.

14.09.2020-14:53 - (Son Güncelleme: 14.09.2020-14:51) Kovid-19 Aşısı 2024’e Kadar Yok

Financial Times gazetesine konuşan Serum Institute of India’nın CEO’su Adar Poonawalla, koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı bir gerçeğe değindi. Dünya genelinde 29 milyondan fazla insana bulaşan hastalığın tedavisi için en erken, herkese yetecek aşının 4 yıl içerisinde üretilebileceğini belirtti.

‘2024'E HAZIR OLUR’

Poonawalla, henüz aşı üretiminin yeterli düzeyde olmadığına değinerek, çalışmaların bu şekilde devam etmesi halinde en erken 2024 yılında aşının herkese yetecek dozda üretilebileceğini açıkladı.

Serum Institute of India’nın CEO’su ‘Dünya üzerindeki herkese yetecek kadar Kovid-19 aşısının üretimi yetersiz. Herkese yetecek kadar aşı en erken 2024’ün sonunda hazır olur’ ifadelerini kullandı.

İlaç şirketlerinin aşı üretiminde kapasitelerini artırmadığını belirten Poonawalla, ‘Bu gezegen üzerindeki herkesin aşı olması 4 ile 5 yıla tamamlanır. Eğer Covid-19 aşısı kızamık ya da rota virüsü gibi iki dozluk bir aşı olursa dünyanın 15 milyar doza ihtiyacı var. Dünyanın optimist olmayı istediğini biliyorum fakat şu anda bu seviyeye çıkacak kimseyi duymadım’ diye konuştu.

RUS AŞISI İÇİN ÜRETİM MESAJI

Poonawalla, Gamaleya Araştırma Enstitüsü’nün geliştirip Rusya tarafından tescillenen koronavirüs aşısı Sputnik’i de üretebileceklerini aktardı.

Başta ABD Başkanı Trump olmak üzere birçok ülke lideri koronavirüs aşısının yakında hazır olacağını söylemişti. Hatta öyle ki Trump, Kasım ayında yapılacak olan seçimlerden önce Kovid-19 aşısının hazır olacağını ve ABD vatandaşlarına ulaştırılacağını iddia etmişti.

DSÖ'DEN 5 YIL ÖNGÖRÜSÜ

Şirket, AstraZeneca ile yapılan anlaşmayla sonucunda 68 ülkede kullanılmak üzere doz başına 3 dolardan anlaşma sağlamış Novavax ile de 92 ülkeyi kapsayan bir anlaşma yapmıştı.

Mayıs ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey yetkililerden biri olan Soumya Swaminathan, koronavirüs salgınının kontrol altına alınabilmesi için en az 4-5 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. Swaminathan, ‘Aşı şu an en iyi çıkış yolu olarak görülüyor. Diğer seçenekler de sosyal mesafe, virüsün mutasyona uğraması” yorumunu yapmıştı. Öte yandan Aşı Araştırmaları Derneği Genel Direktörü Peter Hale de aşı sürecinin uzun olduğunu söyleyerek “En az yüzde 75 koruyuculuğu olan 2 ya da daha çok aşı olduğunu var sayarsak dünyanın dörtte üçünün aşılanması 2023 ortasını bulur. Bu süre enfeksiyonun yayılmasını ve pandeminin yavaşlamasını sağlamak için yeterli’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal