Kovid-19 Aşı Denemelerinde Yan Etkilere Rastlandı

Koronavirüs aşı adayının insanlar üzerinde yapılan testlerinde hafif ve orta dereceli yan etkilerine rastlandığı duyuruldu.

16.09.2020-14:28 - (Son Güncelleme: 16.09.2020-14:26) Kovid-19 Aşı Denemelerinde Yan Etkilere Rastlandı

Amerikan ilaç şirketi Pfizer, Kovid-19’a karşı bağışıklık sağlamak için Alman biyoteknoloji firması BioNTech’le geliştirdikleri, ‘BNT162b2’ adlı aşı adayının ABD'de yürütülen üçüncü aşama klinik denemelerinde ‘deneklerde hafif ve orta dereceli bazı yan etkilere rastlandığını’ açıkladı.

Şirket, aşılama işlemi yapılan deneklerin birçoğunda yorgunluk, baş ağrısı, üşüme ve kas ağrıları görüldüğü, bazılarında ateş ve az sayıdaki denekte yüksek ateş tespit edildiğini aktardı.

Şirketin Aşı Araştırma ve Geliştirme Bölümü yöneticisi Kathrin Jansen, Bağımsız Veri İzleme Komitesinin görülen bulguların güvenlik açısından tehlike oluşturacağını düşünmesi halinde denemeyi durdurabileceğini fakat şu ana kadar bu yönde bir karar almadığını belirtti.

Klinik denemeye katılan kişilerin kimlikleri kapalı olduğu için, yan etkilerin aşının uygulandığı deney grubunda mı yoksa ‘placebo’ adı verilen sahte formül dozlarının uygulandığı kontrol grubunda mı olduğu bilinmiyor. Testleri denetleyen Bağımsız İzleme Komitesinin bu bilgilere erişimi yok.

Aşı adayının ABD'de yürütülen üçüncü aşama klinik denemelerinde 12 binden fazla deneğe iki doz aşı uygulaması yapıldı. Şirket bir süre önce başta 30 bin kişinin katılmasını planladığı denemenin katılımcı sayısını 44 bine çıkarmak için ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) başvuruda bulunmuştu.

Pfizer Üst Yöneticisi Albert Bourla, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, aşının etkinliğine dair kesin sonuçları Ekim ayının sonuna kadar almayı beklediklerini, tescil, imalat ve dağıtım süreçleri için hazırlıklara başladıklarını duyurmuştu.

Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech öncülüğünde geliştirilen aşı adayının üretim lisansı ABD'de Pfizer, Çin'de Fosun Pharma şirketleri tarafından satın alınmıştı.

ASTRAZENECA AŞI ADAYININ TESTLERİNİ GEÇİCİ OLARAK DURDURMUŞTU

Bunun yanı sıra İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği ‘AZD1222’ adı verilen koronavirüs aşı adayının üçüncü aşamadaki testleri, İngiltere'de bir katılımcıda ‘açıklanamayan bir hastalığın’ ortaya çıkmasından dolayı 9 Eylül'de geçici olarak durdurulmuş, 12 Eylül'de de testlerin tekrar başlamasına karar verilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal