Koronavirüste 'Sitokin Fırtınası' Tehlikesi

Bütün dünyanın koronavirüs mücadelesi devam ederken son zamanlarda ortaya çıkan terimlerden biri olarak 'Sitokin Fırtınası' tehlike yaratmaya başladı.

01.12.2020-02:52 - (Son Güncelleme: 01.12.2020-09:48) Koronavirüste 'Sitokin Fırtınası' Tehlikesi

'Sitokin Fırtınası' olarak adlandırılan hastalık Türkiye'de ilk kez, vefat eden AK Parti eski İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun iki kez maruz kaldığı ve hayatını kaybetmesinin sebebi olan hastalık olarak kayıtlara geçti.

'VÜCUT DOSTU İKEN DÜŞMANA DÖNÜŞEN SİTOKİN FIRTINASI'

Ülkemizde artış gösteren vaka sayılarından sonra oldukça konuşulmaya başlanan 'Sitokin Fırtınası', bağışıklık sisteminin kendi dokularını yok etmeye başlaması olarak literatüre girerken pek çok kişinin hayatını bu olaya maruz kalması sonucunda kaybettiği ortaya çıktı.

Dünyayı etkisi altına alan ölümcül virüs Kovid-19 ile mücadelede, 'Bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an' olarak adlandırılan 'sitokin fırtınası' yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor.

Koronavirüs tedavisine rağmen düşmeyen ateş, akciğer hasarının artışı ve laboratuvar değerlerinde bozukluk olması durumunda hastalara  'sitokin fırtınası' tanısı konuluyor. En sık viral enfeksiyonlar sonucu gelişen bu tabloda, sitokin denen salgı aşırı ve kontrolsüz şekilde salgılandığında, etrafında ne varsa yıkıyor ve sağlam hücreleri de öldürüyor. Bağışıklık sistemi, kendi dokularını yok etmeye başlıyor.

Koronavirüs sürecinde yaşanan nefes darlığı ve ateş gibi durumları niteleyen sitokin fırtınası, bir nevi bağışıklık sisteminin ana bağlayıcıları üzerinde yer alan olumsuz hareketi olarak nitelendirilmektedir.

'PROFESÖR AÇIKLAMA YAPTI'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı, 'Vücutta salgınlanan sitokinler kontrol edilmek zorundadır.

Bunlar eğer kontrolsüz salgılanırsa bu sefer aşırı reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bunlar aşırı ve kontrolsüz şekilde salındığında, etrafında ne varsa yıkıp çevredeki sağlam hücreleri de öldürür. Bağışıklık sisteminiz tamamen kendi dokularınızı yok etmeye başlıyor. Bu durdurulamaz sel, bir felaket gibi kendini kötü bir noktaya götürüyor. Bu durum ölüm ve yıkıcı hasarların artışına neden olmaktadır.

Sitokin fırtınasının tedavisine yönelik başarılı yaklaşımların, ağır Kovid-19 hastalarının iyileşmesinde ve yaşamasında çok önemli olacağı düşünülmektedir. Kortikosteroid ve tosilizumab gibi ilaçların kullanılmasıyla bir umut olarak bu yıkıcı fırtına durdurulmaya çalışılmaktadır.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal