Koronavirüste En Çok Görülen Nörolojik Bulgu: Baş Ağrısı

Türk bilim insanları, Koronavirüslü hastalarında nörolojik semptomların değerlendirildiği dünyadaki ilk prospektif (eş zamanlı hastaları inceleme) klinik çalışmasına başarılı bir şekilde imzasını attı. detaylar haberimizde...

24.07.2020-10:20 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-10:16) Koronavirüste En Çok Görülen Nörolojik Bulgu: Baş Ağrısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Karadaş ve klinik hekimleri, Koronavirüs ve nörolojik bulguları üzerine bir çalışma yaptı. 239 Koronavirüs hastasının bulgularının incelendiği ve aynı zamanda yüz yüze görüşmelerin de yapıldığı çalışmada, uluslararası bilim dünyası tarafından da büyük ilgi gördü.

KORONAVİRÜSTEKİ BELİRTİLER NÖROLOJİK

Çalışmaya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Karadaş, salgınla birlikte nörolojinin de öneminin daha fazla ortaya çıktığını belirtti. Karadaş, Korornavirüsün ilk ortaya çıktığında belirtilerinin başında ateş, nefes darlığı ve öksürük olduğunu, ancak zamanla bütün sistemleri özellikle de beyine yönelik tutulumlarının tespit edildiğini açıkladı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırması Hastanesi Nöroloji bölümünün martta Koronavirüs kliniğine dönüştürüldüğünü ifade eden Karadaş, hazirana kadar 3 ay boyunca serviste tedavi gören hastaları inceleme fırsatı bulduklarını söyledi.

Avrupa ülkelerindeki Koronavirüsle ilgili çalışmalardan farklı bir araştırma yürüttüklerini belirten Karadaş, 'Bizim diğer ülkelerden farkımız, yüz yüze hasta değerleriyle verileri elde etmeye çalıştık. 239 hastayı birebir değerlendirme fırsatı bulduk. Bunların sonucunda, her 3 hastanın birinde nörolojik bulguların olduğunu saptadık. Bu nörolojik bulgular, sadece tek bulgu olarak değil bazı hastalarda 5-6 nörolojik bulguyu bir arada gördük' dedi.

EN SIK GÖRÜLEN NÖROLOJİK BULGU BAŞ AĞRISI

Doç. Dr. Ömer Karadaş, Koronavirüsün nörolojik bulgularına ilişkin açıklamalarına devam ederek, 'En sık gördüğümüz nörolojik bulgu, baş ağrısıydı. Baş ağrısının dışında bilinç bozuklukları, beyin damar hastalıkları, trigeminal nevralji dediğimiz halk arasında delirten ağrı olarak bilinen ağrı çeşitleri. Kas ağrıları, sinir sistemi tutulumları.

'Klinik duruma etkisi var mı?' diye değerlendirdiğimizde, nörolojik tutulumu olan hastaların hastanede yatış sürelerinin daha fazla olduğunu tespit ettik. Hastanede kalış süreleri daha fazlaydı. Bunların bizim açımızdan şöyle bir durumu var. Klinik durumları da diğer hastalara göre biraz daha ağırdı. Yaşı ileri olan hastalarda ise biraz daha riskli. Bunun üzerine de nörolojik bulguların eklenmesi de durumu daha kritik hale getiriyordu.

Biz de bunları göz önüne alarak standart tedavilere gerekli tedavileri ekledik. Nöroloji kliniğimizde o süreçte hiç hasta kaybımız da olmadı. Hem enfeksiyon hem de nörolojik bulguların tedavi stratejileri açısından gerekli önlemleri aldığımız için ekipçe başarımızı buna borçluyuz' ifadesini kullandı.

NÖROLOJİK BELİRTİLERİN BİLİNMESİ ERKEN TANIDA ETKİLİ OLACAK

Doç. Dr. Karadaş, koronavirüs ve nörolojik bulgular üzerinde yapılan Avrupa'daki ilk çalışmada, hastalarla birebir ve yüz yüze bir değerlendirme yapılmadığını da belirtti.

Nörolojik bulguların neler olduğu, hangi oranda görüldüğü ve hastaların hastanedeki yatış sürelerine ilişkin önemli bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 'Koronavirüste yurt dışında koku ve tat alma bozukluğunun çok fazla olduğu söyleniyordu. Biz, bu çalışmada o kadar yüksek olmadığını gördük. Araştırmamızda, baş ağrısının öncelikle yüksek oranda olduğunu tat ve koku alma bozukluklarının ise az oranda olduğunu gördük.

Hastalarda, koku bozukluğunun daha uzun sürdüğünü, tat alma bozukluklarının daha kısa süreli geçtiğini gördük. Tuz alma duyusunun ise daha önce geldiği baharat, acı, sıcaklık gibi durumların ise daha geç yerine geldiğini gördük. Farklı semptomları bulduk ve bunu da bilim insanları ile paylaştık. Hastalarla yüz yüze görüşmeler yaptığımız için buna 'prospektif çalışma' diyoruz. Bütün kliniklerini izleyerek notlarını aldığımız için prospektif anlamda dünyadaki ilk çalışmadır' dedi.

Doç. Dr. Karadaş, çalışmanın Koronavirüs hakkında klinisyenlerin nörolojik belirtilerle ilgili farkındalığı artırmalarına yardımcı olacak önemli yeni klinik bilgiler sunduğunun altını çizerek, 'Bu çalışmada nörolojik bulguların Covid-19 kliniğinde önemli bir yer tuttuğu ve bu nörolojik belirtilerin iyi bilinmesi erken tanıda yardımcı olabilir' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal