Koronavirüste Bir İlk Yaşandı

İngiltereli uzmanlar, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ani ve kalıcı duyma kaybına da neden olabileceğini bildirdi.

14.10.2020-14:26 - (Son Güncelleme: 14.10.2020-14:49) Koronavirüste Bir İlk Yaşandı

Koronavirüsün koku ve tat kaybından, organ hasarına kadar vücuda birçok şekilde zarar verdiği biliniyor fakat İngiltere'de ilk kez koronavirüs kaynaklı bir duyma kaybı vakası görüldü.

University College London uzmanlarının, bir bilim dergisinde yayımladıkları araştırmaya göre yoğun bakım ünitesine kaldırılan 45 yaşındaki astımlı bir hasta solunum cihazına bağlandı.

Bu kişiye antiviral bir ilaç olan remdesivirin dışında damardan kortizon da verildi.

YOĞUN BAKIMDAN ÇIKTIKTAN BİR HAFTA SONRA BAŞLADI

Hasta yoğun bakımdan çıkarıldıktan bir hafta sonra çınlama (tinnitus) sesleri duyduğunu ve sonra da sol kulağında duyma kaybı yaşadığını belirtti.

Uzmanlara göre tedavi esnasında hastaya duyma kaybına neden olabilecek hiçbir ilaç verilmemişti.

Hastanın kulak yolu ve kulak zarında da herhangi bir sorun bulunmuyordu. Daha sonra yapılan tetkiklerde hastanın duyma kaybına neden olabilecek bir otoimmün bir hastalığı (bağışıklık sisteminin yanlışlıkla normal dokulara saldırması) olmadığı, grip geçirmediği, HIV virüsü taşımadığı ve hayatında hiç işitme sorunu yaşamadığı tespit edildi.

Sonraki testlerde hastanın sol kulağında sensörinöral (sinirsel) işitme kaybı olduğu saptandı. Sensörinöral işitme kaybı, iç kulağın veya sesten sorumlu olan sinirin iltihaplanması ve hasar görmesiyle oluşmaktadır. Bu sorun steroid ilaçlarla tedavi edildi ve kısmi bir başarı elde edildi.

Araştırma heyetinde bulunan Dr. Stefania Koumpa, koronavirüsün işitme kaybına nasıl neden olabileceğinin bilinmediğini fakat bunun bazı muhtemel açıklamaları olduğunu söyledi.

Dr. Koumpa, ‘Sars-Cov-2 virüsü iç kulakta hücre ölümüne yol açmış ve/veya vücudun iç kulak için toksik olabilecek sitokinler (inflamasyona neden olan kimyasallar) salgılamasına neden olmuş olabilir. Steroidler inflamasyonu ve dolayısıyla sitokinleri de azaltarak faydalı olabilir’ diye konuştu.

Araştırma ekibi bu yüzden yoğun bakımda yatan hastalara işitme kaybı olup olmadığının da sorulması gerektiğini önemle vurguladı.

Dr. Koumpa, ‘Hemen tedavi edilmezse, tek taraflı işitme kaybının bile bir kişinin yaşam kalitesinde ağır etkileri olabilir’ dedi.

121 HASTADAN 16'SINDA İŞİTME SORUNU ŞİKÂYETİ

Manchester Üniversitesi'nden odyoloji uzmanı Prof. Kevin Munro da hastanelerinde koronav,rüs tedavisi gören 121 hastadan 16'sının taburcu olduktan iki ay sonra işitme sorunu yaşadıklarını bildirdi.

Prof Munro, bu sorunun yaygın olup olmadığını araştırdıklarını fakat bunun bizzat virüsten mi yoksa bağışıklık sisteminin bir tepkisi, stres ve hatta Kovid-19 tedavisinden mi kaynaklandığının bilinmediğinin altını çizdi.

Munro'ya göre hastaların daha önce var olan işitme kaybı sorunlarını, herkesin maske taktığı gürültülü bir hastane ortamında fark ediyor olması da olasılık dahilinde.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal