Koronavirüse Karşı 'Zeytinyağı Kullanın' Önerisi

Koronavirüs salgınının görüldüğü ilk günden bu yana çeşitli araştırmalar yapılıyor. Yapılan yeni bir araştırmada natürel sızma zeytinyağının içeriğinde bulunan skualen maddesinin, koronavirüsle mücadelede sürecinde tüketilmesi gerektiğini ortaya koydu.

21.08.2020-09:30 - (Son Güncelleme: 21.08.2020-09:27) Koronavirüse Karşı 'Zeytinyağı Kullanın' Önerisi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İsmail Tarhan, yazılı açıklamasında, metot geliştirme çalışmaları kapsamında, natürel sızma zeytinyağlarının içeriğinde çokça bulunan skualen maddesinin, bağışıklığı güçlendirdiğini belirtti.

Dr. İsmail Tarhan, ‘Natürel Sızma Zeytinyağlarının Skualen İçeriğinin Tayini İçin Yeni Bir Spektroskopik Metodun Geliştirilmesi ve Covid-19 ile Mücadeledeki Önemi’ başlıklı çalışmasında, dünya ve Türkiye'deki çeşitli markalara ait olan zeytinyağı markalarını incelediklerini aktardı.

İnceleme sonucunda, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz'e ait zeytinyağı markalarına göre Türkiye'de üretilen zeytinyağlarında skualen oranının daha yüksek olduğunu vurgulayan Tarhan, 2Natürel sızma zeytinyağlarının skualen içeriklerinin tespiti için yeni bir metot geliştirmiş bulunmaktayız. Bu çalışma kapsamında, ülkemiz natürel sızma zeytinyağlarında bulunan skualen oranlarını da ilk defa çalışmış olduk. Yaptığımız çalışmalarda, yaklaşık bir kilogram zeytinyağından bir gram civarında skualen elde etmeyi başardık. Köpekbalığı üzerinden elde edilen skualene göre maliyeti oldukça düşük’ ifadelerini kullandı.

‘ÜLKEMİZDEKİ ZEYTİNYAĞLARI YÜKSEK SKUALEN ORANINA SAHİP’

Koronavirüs salgını sürecinde birçok ülkenin aşı geliştirme çalışmaları üzerine ağırlık verdiğini, aşıların ‘en temel’ bileşeninin, zeytinyağının içeriğinde bulunan skualen hammaddesi olduğunun altını çizen  Dr. Tarhan, "’Skualen, bir hidrokarbon türevi olup, aşılarda bağışıklık artırıcı olarak kullanılmakta ve literatürdeki birçok çalışmada 'antikanser ajanı' olarak yer almaktadır. Bununla ilgili ülkemiz zeytinyağlarının yüksek skualen oranlarına sahip olduğunu tespit ettik. Yapılacak aşı geliştirme çalışmalarında, ülkemiz zeytinyağlarının kalite bakımından alternatif bir skualen kaynağı olma potansiyelinin yüksek olduğunu belirtebiliriz’ diye konuştu.

Tarhan, natürel sızma zeytinyağlarının, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kansere karşı faydalı bileşenler içermesinden dolayı bolca tüketilmesi gerektiğini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal