Koronavirüse Karşı ‘Yüksek Etkili’ Antikor Bulundu

Almanya’da Kovid-19’lu hastalardan elde edilen antikorlardan en etkili olanları izole edilerek pasif aşı çalışmaları yapılmaya başladı. Araştırmacılar, tedavi ve koruma amaçlı kullanılabilecek olan aşının kısa sürede etki gösterebileceğini kaydetti.

25.09.2020-11:32 - (Son Güncelleme: 25.09.2020-11:29) Koronavirüse Karşı ‘Yüksek Etkili’ Antikor Bulundu

Berlin’de bulunan Charite Hastanesi ve Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi, ‘yüksek derecede etkili’ bir antikor bulduklarını duyurdu. Açıklamada, antikor temelinde pasif aşı çalışmaları yürütüldüğü ve geliştirilmesiyle birlikte hemen koruma sağlayabileceği belirtildi. Aşı, hem Kovid-19 olan hastalarda hem de koruyucu olarak sağlıklı kişilere uygulanabilecek.

Deutsche Welle’nin haberine göre, araştırma kapsamında koronavirüs hastalığını geçirip iyileşmiş kişilerin kanından birbirinden farklı 600’e yakın antikor alınarak ayrıştırıldı. Bunlar arasından yüksek etki gösteren antikorlar suni olarak çoğaltıldı ve bu antikorların virüse tutunarak hücrelere sızmasını ve çoğalmasını engelledi.

3 ANTİKOR UMUT VERİYOR

Kobay fareler üzerinde yapılan deneylerde antikorların yüksek etki gösterdiği belirtildi. Araştırma projesinin koordinatörü olan Jakob Kreye, ‘Antikorlar koronavirüs bulaşının ardından verildiğinde farelerde semptomların hafif seyrettiğini gözlemledik. Koruyucu olarak kullandığımızda fareler hiç hastalığa yakalanmadı’ diye konuştu.

Charite Hastanesi de klinik deneyler için belirlenen antikorlardan üçünün büyük umut vaat ettiğini söyledi.

Açıklamada pasif aşıda aktif aşıdan farklı olarak hazır antikorların enjekte edildiği, bu antikorların bir süre sonra etkisini yitirdiği belirtildi. Aktif aşıya göre pasif aşının etki süresinin daha kısıtlı olduğunun altını çizen bilim insanları, aynı zamanda pasif aşının derhal etki gösterdiğine, aktif aşının ise etki görmek için bir süre beklenmesi gerektiğine işaret etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal