Koronavirüs Tedavisi İçin Yeni Bir Yöntem Keşfedildi

Dünya genelinde 900 bini aşkın kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Covid-19 salgını için henüz bir aşının bulunamamış olmasına karşı bilim insanlarından yeni bir tedavi önerisi geldi. Buna göre, makineye bağlanan hastaların kanı filtrelenerek ölüme neden olan sitokin fırtınası engellemek mümkün.

10.09.2020-15:09 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-15:08) Koronavirüs Tedavisi İçin Yeni Bir Yöntem Keşfedildi

Bilim insanları, sünger gibi çalışan boncukların bulunduğu bir filtreyle koronavirüs hastalarının kanının temizlenebileceğini belirtti. ABD’de üretilen ve sepsis hastaları için kullanılan CytoSorb adlı cihaz, hastaların kanının şeffaflaştırarak sitokin adı verilen toksik bileşiklerin ortadan kaldırılmasını sağlıyor.

TEST AŞAMASINDAYKEN BİN 200 HASTA TEDAVİ EDİLDİ

Bunun yanı sıra, şu anda cihazın koronavirüse karşı test aşamasında olduğu ve şimdiye kadar 30 ülkede bin 200'den fazla hastanın tedavi edildiği açıklandı.

SEPSİS TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Araştırmacılar, cihazın vücutta herhangi bir bölgede gelişen ağır enfeksiyon sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği tepki karşısında organ ve dokularda hasarlar ortaya çıkmasına ve çoklu organ yetmezliklerine sebebiyet veren sepsis hastalığının tedavisinde kullanılması için geliştirildiğini açıkladı. Kan zehirlenmesi olarak da bilinen sepsisin tedavisinde kullanılan CytoSorb’un hali hazırda ABD’de ve İngiltere’de kullanımına onay verildi.

AĞIR HASTALARDA KULLANILABİLİR

Ayrıca, Nisan ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), cihazın koronavirüs sebebiyle yaşanan sitokin fırtınalarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini ve ağır hastalarda da kullanılabileceğini açıkladı. Mayıs ayında da İngiltere Ulusal Sağlık Enstitisü (NHS), kanın temizlenmesini sağlayan yöntemlerinin koronavirüse karşı kullanılmasıyla ilgili bir rehber yayınladı. Rehber, Çin, Almanya ve İtalya'daki üç deneyden elde edilen verilere dayandırılarak hazırlandı.

Söz konusu deneylerin birinde, 48 saat boyunca kanı CytoSorb filtresinden geçirilen 11 ARDS (Akut Solunum Yolu Sıkıntısı) hastasının enfeksiyon oranların önemli ölçüde azaldığı görüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal