Koronavirüs Öksürüğü İle Grip Öksürüğü Nasıl Ayırt Edilebilir?

Artan koronavirüs vakaları vatandaşların çok fazla endişelenmesine neden oldu. Bu nedenle en ufak bir rahatsızlık bile ‘Korona mı oldum acaba?’ şüphesi uyandırıyor. Özellikle hem gripte hem Kovid-19’da görülen öksürük çok karıştırılıyor. Peki, Kovid-19’a bağlı öksürük ile grip öksürüğü nasıl ayırt edilir?

04.12.2020-12:42 - (Son Güncelleme: 04.12.2020-12:09) Koronavirüs Öksürüğü İle Grip Öksürüğü Nasıl Ayırt Edilebilir?

Koronavirüsün neden olduğu öksürüğün diğer üst solunum yolu öksürüklerinden nasıl ayırt edilebileceğini anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, üst solunum yollarından ileri gelen öksürüğün kuru ve balgamsız başlaması, beraberinde boğaz ağrısının ve bazen de burun akıntısının eşlik etmesi durumunda akla koronavirüs enfeksiyonunun gelmesi gerektiğini belirtti.

Koronavirüsün, toplumun genelinde asemptomatik veya hafif semptomlarla atlatıldığını belirten Düger, şu bilgileri aktardı:

‘Bunun için özellikle genç nüfusta çok kaygılanmamak gerekir. Kaygı düzeyini artıran şey ise bu öksürüğün ateşle beraber seyretmesi ve kendisini birkaç gün ile sınırlamadan ilerlemesi durumudur. Hastanın genel durumunu bozuyor, göğüs ağrısı ve nefes darlığı eşlik ediyor ya da sonradan eklendiyse hasta vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.’

Düger, öksürüğün ne zaman başladığı, bir anda mı yoksa zamanla mı geliştiği, vasıf değişikliği olup olmadığı, öksürüğü etkileyen durumların varlığı gibi etmenlerin önem teşkil ettiğinin altını çizdi.

Soğuk hava veya konuşma ile birlikte yeme, su içme, sırt üstü yatma, gece-gündüz farkı gösterip göstermediğinin de önemli rol oynadığını belirten Düger, ‘Öksürükle birlikte balgam, kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, kusma, baş dönmesi olması farklı hastalıklara işaret edebilir. Örneğin, sabah yataktan kalkmayla birlikte başlayan öksürük, sigara, kronik akciğer hastalığı, sinüzit, soğuk alerjisi, bronşektazi ve tüberküloza bağlı olabilir’ dedi.

‘YEMEK YERKEN VE SU İÇERKEN ÖKSÜRÜYORSANIZ DİKKAT’

Dr. Mustafa Düger, yemek yerken ya da su içerken öksürük tutuyorsa bunun ‘bronkoözofageal fistül’ adı verilen solunum yolları ile yemek borusu arasındaki bir bağlantıya işaret ettiğini ifade ederek, şu uyarıları yaptı:

‘Öksürük, eğer pozisyon değişikliğiyle başlıyorsa diyafragma hernisi, dediğimiz diyafragma felcine bağlı, kalp yetmezliğine ya da göğsün orta yerindeki mediyasten hastalığına bağlı olabilir. Nöbetler halinde gelen öksürük astım, boğmaca ve akciğer ödemine işaret edebilir. Şiddetli öksürük, komplikasyonlara yol açarak tehlikeli olabilir. Bakterilerin akciğer içine yayılmasına neden olur. Hastanın istirahat etmesini ve uyumasını da engeller. Zayıflama, kusma ve göğüs ağrısına neden olabilir.’

‘FITIK VE KABURGA KIRIKLARINA YOL AÇABİLİR’

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Düger, öksürük sendromunun, çok şiddetli bir öksürükte baş dönmesi ve göz kararması gibi durumlara yol açabileceğini vurguladı.

Öksürürken kan akışının engellenebildiğini ve beynin hipoksiye maruz kalabildiğini, bu durumun bayılmaya neden olduğunu aktaran Düger, ‘Bronkospazm dediğimiz bronş kasılması, bronşların daralması, yani mediasten ve deri altına hava kaçması, bazı fıtıklara neden olabilir’ diye konuştu.

Düger, kaburga kırıklarının öksürükte önemli komplikasyonlarından biri olduğunu vurgulayarak, ‘Bu tip zararlı komplikasyonlara yol açan öksürük mutlaka tedavi edilmelidir. Ancak öksürük kuru vasıfta ise ya öksürüğü kesmek gerekir ya da bazı durumlarda yaş (akışkan) hale getirerek önlemek gerekir’ uyarısında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal