Koronavirüs İnsanı İşte Böyle Hasta Ediyor

Yapılan araştırmalar sonucunda milyonlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), insan hücrelerini etkili şekilde enfekte etmek için Neuropilin-1 adlı bir reseptörü kullandığı saptandı.

21.10.2020-17:37 - (Son Güncelleme: 21.10.2020-17:34) Koronavirüs İnsanı İşte Böyle Hasta Ediyor

News Medical Life Sciences sitesinin haberine göre, Münih Teknik Üniversitesinde görevli olan Mika Simons liderliğindeki nörologlar ve Helsinki Üniversitesinden virolog Giuseppe Balistreri öncülüğünde gerçekleştirilen araştırma koronavirüsün kişiyi nasıl hasta ettiğini ortaya koydu.

Balistreri'nin ekibi, SARS-CoV-2'nin (Kovid-19), 2003 yılında patlak veren salgının başrol oyuncusu SARS-CoV (SARS) ile aynı reseptörü, yani ACE2'yi kullanırken nasıl böyle farklı biçimde yayılım gösterdiğine ilişkin çalışmalar yürütmeye başladı.

Bu farklılığa neden olan durumu çözüme ulaştırmak isteyen bilim insanları, viral yüzey proteinlerini, bir diğer deyişle virüsün sivri uçlarını inceleme altına aldı.

Balistreri, ‘eski akrabasıyla kıyas edildiğinde yeni tip koronavirüsün, yüzey proteinlerine 'fazladan bir parça' katmış olduğunu, bu parçanın, Ebola, HIV ve kuş gribinin çok patojenik türleri dahil birçok yıkıcı insan virüsünde bulunduğunu’ açıkladı.

Bu bulguları baz alan bilim insanları, Fin biyokimya Profesörü Ari Helenius ve Estonya'da Tartu Üniversitesinde görevli kanser biyoloğu Profesör Tambet Teesalu iş birliğinde yürütülen çalışma sonucunda SARS-CoV-2'de görülen bu fazla parçanın, solunum yolu, damarlar ve sinirlerde fazlaca bulunan neuropilin-1 reseptörüne bağlanabildiği gözlemlendi.

Bu keşif doğrultusunda çalışmalar yapan uluslararası ekip, neuropilin-1'i antikorlar sayesinde engelledi ve laboratuvar hücre kültürlerinde enfeksiyonu önemli ölçüde azaltmayı başardı.

Balistreri, ‘ACE2'yi hücreye girişi sağlayan bir kapı gibi düşünürseniz, bu durumda neuropilin-1 virüsü o kapıya yönlendiren faktör olabilir. ACE2, birçok hücrede çok düşük seviyelerde dışa vurulur. Bu nedenle virüsün kapıları bulması kolay değildir. Neuropilin-1 gibi diğer faktörler de virüsün kapıyı bulmasına yardım edebilir’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal