Korkutan Gelişme! Korona Sonrası Bebekler Küçük Doğacak

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınına dair korkutan bir gelişme yaşandı. İngiliz profesörler, virüsün hamile kadınlar üzerindeki etkileri araştırarak, pandeminin neden olduğu stresten dolayı bebeklerin normalden daha küçük doğabileceğini öne sürdü.

22.08.2020-14:39 - (Son Güncelleme: 22.08.2020-14:35) Korkutan Gelişme! Korona Sonrası Bebekler Küçük Doğacak

İngiltere'de bulunan Loughborough Üniversitesi'nde Sağlık Bilimleri Profesörü olan Barry Bogin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının bireyler üzerinde yarattığı stresi mercek altına alarak, gelecek nesil bebeklerin bu stresten dolayı küçük (prematüre) doğabileceğini ortaya koydu.

STRESİN HEM DOLAYLI HEM DE DİREKT ETKİLERİ BULUNUYOR

Sağlık Bilimleri Profesörü Barry Bogin, koronavirüs pandemisinde 'kronik duygusal stresin' hamile olan kadınların ve yeni doğan bebeklerin gelişimi üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırmada koronavirüs salgınının, insanlar üzerinde yarattığı stresin dolaylı ve direkt etkilerini ortaya koydu.

BEBEKLER PREMATÜRE DOĞABİLİR

Daha önce İspanya'da 'yeni doğan kilosu' projesinin baş araştırmacı olarak görev yapan Dr. Carlos Varea ile ortaya çıkan çalışmayı değerlendiren Prof. Bogin, salgının neden olduğu stresin gelecek nesil bebeklerin küçük doğmasına yol açabileceğini belirtti. Profesör Bogin ve Dr. Varea çalışmaya dair yorumlarında, kronik stresin, vücutta hem hücresel hem de hormonal düzeyde farklı biyolojik değişikliklere ne şekilde yol açabileceğini açıkladı. Kronik stresten etkilenen hamile annelerin bebeklerinin, prematüre doğma riski taşıdığı belirtilirken öte yandan endişenin uzun sürmesi halinde insan vücudunda ciddi tıbbi sorunlara neden olabileceğini belirtti.

ÇEŞİTLİ ETMENLER, KRONİK STRESE DÖNÜŞÜYOR

Uzmanlar, ikili kronik stresi; para, barınma, sosyal destekle ilgili güvensizlikler olarak tanımladıklarını belirtti. Koronavirüs salgının uzun vadede iş kaybı, sosyal hakların kaybı, bir eşin kaybı ya da konut kaybı gibi endişelere neden olduğunu ve bu endişelerin zaman içerisinde kronik strese dönüştüğü belirtildi.

Bogin ve Varea, ‘Hükümetler ve onların halk sağlığı çalışanları, sosyal, ekonomik ve duygusal desteğin herkese açık olmasını sağlamalıdır. İnsanlara bu desteğe nasıl ve nereden erişeceklerinin birden çok dilde anlatılması gerekiyor’ uyarısında bulundular.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal