Kontakt Lensler Coronavirüsü Bulaştırır mı?

Kontakt lens kullanımı Coronavirüsü bulaşma riskini artırır mı? Lensten Coronavirüsü bulaşır mı? Konuya ilişkin merak ettiklerinize haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…

16.04.2020-11:13 - (Son Güncelleme: 16.04.2020-10:52) Kontakt Lensler Coronavirüsü Bulaştırır mı?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Bostancı, kontakt lens kullanımında Coronavirüsü bulaşma riskine dair yayınlanmış bilimsel yayınlar ışığında önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

Şu anda bilinen bir kontakt lens kullanımı sonucunda, Coronavirüsünün enfekte olma riskinde artış olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt bulunmadığını ifade eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Bostancı, “Bu noktada; ideal kullanım ve bakım prosedürlerine hassasiyet gösterilmesinin yanı sıra, kapsamlı el yıkama gibi hijyen önlemlerinin ciddiye alınması önem taşır. Bunlar arasında; lenslerinizi belirtilen süreler içinde değiştirme, tekrar kullanılabilir lensler için dezenfeksiyon uygulaması, gece kontakt lenslerle uyumama ve gözünüzde batma, yanma, kızarıklık gibi bir belirti varsa kontakt lens kullanımına ara verme gibi öneriler sayılabilir,” dedi.

BU ŞİKAYETLER VARSA LENS KULLANIMINA ARA VERİLMELİ!

Kontakt lens kullanan kişilerin, kullanmayan kişilere göre ellerini daha sık gözlerine temas ettirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Başak Bostancı, “Göz, yüz ve ağız teması ile virüsün bulaş yapabildiği bilindiğinden, göz ve yüze dokunma sayısını sınırlamak için kontakt lens takmak yerine gözlüklere geçmeyi öneren bazı uzmanlar mevcuttur. Bu noktada eğer; kontakt lens kullandığımızda gözümüzde rahatsızlık hissi oluyor ve elimizi sıklıkla gözümüze temas ettiriyorsak, bu dönemde kontakt lens kullanımına ara vererek, salgın dönemi bittiğinde kontakt lens muayenesi için göz doktorumuza başvurmayı ihmal etmemeliyiz. Bunlara ek olarak; ateş, öksürük veya grip benzeri şikayetlerin olduğu durumlarda da kontakt lens kullanımına ara verilmesi önermekteyiz,” şeklinde konuştu.

EL HİJYENİNE VE LENS TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ

Kontakt lens kullanan kişiler için bir kaç temel kuralı hatırlatmakta fayda görüyoruz diyen Bostancı, şu açıklamalarda bulundu:

“Kontakt lensi takma ve çıkarma öncesinde, eller sabun ve su ile dikkatli ve kapsamlı bir şekilde yıkanmalı ve ardından da kağıt havlu ile elleri iyice kurutmak çok önemlidir.

Günlük tek kullanımlık lensler; akşam çıkarıldığı zaman atılmalı, hiç bir surette tekrar kullanılmaya çalışılmamalıdır. Aylık ve iki haftalık lensler üretici önerileri ve göz sağlığı uzmanı talimatlarına göre düzenli olarak, lens solüsyonları ile dezenfekte edilmelidir. Akşamları lens ile uyumaktan kaçınılmalı ve kontakt lensler önerilen kullanım süreleri tamamlandığında atılıp, yeni lens kullanımına geçilmelidir. Kontakt lenslerinizi doğru şekilde temizlemek ve kullanmak, gözlerinizin sağlıklı kalmasını ve enfeksiyonlardan uzak kalmanızı sağlayacaktır.

Mutlaka bir göz hekimi tarafından hastaya denenerek, reçete edilmiş olan kontakt lens kullanılmalıdır. Kontakt lens kullanımı esnasında gözlerde ağrı, kızarıklık ve bulanık görme gibi sorunlar yaşanırsa mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal