Kontakt Egzamanın Artmasına Neden Oldu

Koornavirüsünün görüldüğü günden bu yana insanlar korunmak için kolonya, dezenfektan ve sabunu çok fazla kullanmaya başladı. Ancak çok fazla kullanılan bu ürünler cildin kurumasına, kızarmasına ve çatlamasına neden oluyor. Bu nedenle uzmanlar yalnızca tek bir ürün kullanılmasını öneriyor.

27.08.2020-09:17 - (Son Güncelleme: 27.08.2020-09:32) Kontakt Egzamanın Artmasına Neden Oldu

Özel bir hastanede Dermatoloji Uzmanı olan Dr. Ali Rıza Başaran, koronavirüsten korunmak için kullanılan dezenfektan, kolonya ve sabunun çok fazla kullanılmasının, ciltte sorun oluşturacağını belirtti. Ayrıca kullanılan bu ürünlerden dolayı ciltte kuruluk, kızarıklık ve çatlama oluştuğunu belirten Uzm. Dr. Başaran, bu durumun ciltte kontakt egzamaya yol açtığını ifade etti.

Covid-19’dan korunmak ve temizlik için tek bir ürün kullanılmasının yeterli olacağını belirten Uzm. Dr. Başaran, cildin altında bulunan yağ tabakasının zamanla incelebileceğini söyledi. Kolonya ve dezenfektan kullandıktan sonra direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalınmaması uyarısında da bulunan Başaran, bu durumun 'kontakt egzama'yı arttırabileceğini söyledi.

YÜZÜNÜZE DEZENFEKTAN VE KOLONYA SÜRMEYİN

Son günlerde herkes Covid-19’dan korunmak için çok sık dezenfektan ve kolonya kullanıldığını ifade eden Başaran, ‘Dezenfektanların çoğu alkol içeren maddelerdir. Bu dönemde dermatolojik hastaların çoğu sürekli dezenfektanla birlikte sabun ve kolonya da kullanıyor. Bu da kontakt egzama dediğimiz bir şeyin temas etmesinden dolayı oluşan egzama hastalıklarına neden oluyor. Eskiden sadece ellerimizde görürdük, şimdi ise kullandığımız dezenfektan ve kolonyaya bağlı yüzümüzde de görülüyor. Hatta bazı hastalar yüzüne kolonya ve dezenfektan sürüyor. Bu nedenle kontakt egzama dediğimiz hastalıklar yaygınlaştı’ diye konuştu.

TEK BİR ÜRÜN KULLANIN

Dezenfektan, kolonya ve sabun kullanımında fazlaya kaçılmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Başaran, ‘Dışarıya çıkıp geldiniz ve ellerinizi yıkadınız. Sadece bir ürün kullanın. Ya dezenfektan ya kolonya ya da sabun kullanın. 3'ünü bir arada kullanmanın hiçbir faydası yoktur. Herhangi bir virüsün veya bakterinin ölmesinde tek bir ürün zaten etkili olacaktır’ şeklinde konuştu.

GÜNEŞE MARUZ KALMAK KONTAKT EGZEMAYI ARTTIRIYOR

Başaran, ‘Antalya gibi güneşi bol olan şehirlerde dezenfektan ve kolonya sürdükten sonra dışarı çıkıp, güneşe maruz kalmak, ekstra Kontakt egzamaya neden oluyor. Bu açıdan her şeyde olduğu gibi burada da aşırıya kaçmamak önemlidir’ dedi.

KONTAKT EGZAMA NEDİR?

Kontakt egzama hakkında da detaylı bilgi paylaşan Uzm. Dr. Ali Rıza Başaran, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Kontakt egzamayı her yerde görürüz. Örneğin suyun içerisinde yosunlarla ya da deniz analarıyla temas ettiğinizde de yine kontakt egzama olur. Kontakt temas demek, o maddenin temasına bağlı oluşan kuruluklar, kızarıklıklar ve kaşıntılardır. Evin içerisinde sabunla aşırı derecede ellerimizi yıkarız. Yavaş yavaş ellerimiz kurur, kızarmaya başlar, işte bu da bir tür kontakt egzamadır.

Kimyasal maddenin ciltle temas etmesidir. Sonuçta dezenfektan da bu ürünlerin içine giriyor. Kızarıklıklar, kaşıntılar daha sonra çatlamalar, yarıklar oluşmaya başlayacaktır. Elimizi dezenfektanla yıkadık, 3-4 saat sonra tekrar yıkama ihtiyacımız oldu, burada kolonyayı kullanalım, tekrar ihtiyacımız oldu, sabunla yıkayalım. Ama aynı seansta hepsinin aynı anda kullanılması uygun değildir.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal