KOAH Hastalığıyla İlgili Merak Edilenler

Coronavirüs’e yakalanan KOAH hastası kişinin vefatı üzerine vatandaşlar arama motoruna KOAH hastalığıyla ilgili yoğun arayış içine düştüler. Peki bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir ? işte detaylar…

25.03.2020-09:35 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-17:06) KOAH Hastalığıyla İlgili Merak Edilenler

KOAH HASTALIĞI NEDİR ?

KOAH'ın açılımı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'dır. Bu hastalık akciğerlerde yer alan bronş adı verilen hava kesecikleri tıkanmasıyla yaşanan öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğü şeklinde yakınmaları bulunan kronik özellikte bir rahatsızlıktır. Nefes alma ile birlikte akciğerlere ulaşan temiz hava bronşlarda emilerek temiz hava içerisinde yer alan oksijen, dokularla beraber kana gönderilir. KOAH hastalığı meydana geldiğinde ise bronşlar tıkanarak akciğer kapasitesinin önemli oranda küçülmesine sebep olur. Bunun sonucunda da akciğerler yeterli seviyede temiz hava ememez ve kana ve dokulara yeterli kadar oksijen sağlanamaz.

KOAH HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?

KOAH hastalığına ilişkin bir diğer önemli nokta ise KOAH hastalığı belirtileri ile bu belirtilerin doğru şekilde takip edilmesidir. Bu hastalığın meydana gelmesiyle birlikte akciğerlerdeki kapasite önemli oranda azalırken, kan ile dokulara yeterli seviyede oksijen iletimi de sağlanamamaktadır. Bunun sonucunda hastalar, balgam, öksürük ve nefes darlığı belirtilerini yaşayacaklardır. KOAH hastalığı başlangıç döneminde koşma, hızlı merdiven çıkma ve hızlı yürüme gibi fiziksel hareketlerde nefes darlığı problemi yaşanmakta ve bu hastalığı ilerleyen safhalarında nefes darlığı uyku esnasında da yaşanabilmektedir.

Balgam ve öksürük belirtileri yine hastalığın başlangıç safhasında sabah saatlerinde ortaya çıkan belirtiler gibi görünse de hastalığın ilerlemesi durumunda şiddetli öksürük v yoğun balgam haline gelebilmektedir.

KOAH TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

KOAH hastalığında tedavi yöntemleri hastalığın ortadan kaldırılmasından çok belirti ve yakınmaların şiddetinin azaltılmasına yöneliktir. Bundan dolayı tedavi noktasında ilk yapılacak olan sigara kullanılıyorsa bırakılması ve havanın kirli olduğu yerlerden uzaklaşılması gerekmektedir. Sigara içmenin bırakılması sonrası bronşlardaki mevcut tıkanmanın şiddetinde azalma görülür ve nefes darlığı yakınmasında büyük oranda azalma görülür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal