Klima Hastalıklarına Dikkat!

Aşırı sıcakların bunalttığı bugünlerde klima çarpmaları ve klimalardan bulaşan enfeksiyon hastalıkları artmaya başladı. Peki, klimalardan hangi mikroplar bulaşır? Klimanın neden olduğu hastalıklar nelerdir? Konuya ilişkin detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.

07.07.2020-14:34 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-14:47) Klima Hastalıklarına Dikkat!

İklim değişikliği nedeniyle her geçen gün artan hava sıcaklıkları, kapalı alanlarda klima kullanımının artmasına yol açarken klimanın sağlığa olan etkilerine dair soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Coronavirüs sürecinde, hem Covid-19 enfeksiyona hem de klimanın neden olduğu enfeksiyon hastalıklarına karşı gerekli önemler alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Emin Maden, klima kullanımına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

KLİMALAR MİKROP BULAŞ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Doç. Dr Emin Maden, Legionella’yı su ve toprakta yaşayan, durgun su ortamında çoğalan ve havayoluyla insanlara bulaşabilen ve aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bir bakteri olarak tanımlanmaktadır. Özellikle gerekli bakımlarının yapılmamış ve su sistemi temizlenmemiş klimaların ofislerde, motorlu vasıtalarda ve evlerde Legionella bakterilerinin üremesi için uygun ortamın oluşmasına neden olabileceğinin altını çizen Maden, “Legionella klimalar dışında temizliği iyi yapılmamış havuzlarda, kaplıcalarda ve fıskiyeli havuzlarda da yaşayabilir ve çoğalabilir. Legionella bakterisinin oluşturduğu hastalık lejyoner hastalığı olarak da adlandırılmaktadır” dedi.

KLİMADAN LEJYONER HASTALIĞI KAPILABİLİYOR

Legionella bakterisinin yol açtığı Lejyoner hastalığının bakteri taşıyan su damlacıklarının nefes yoluyla insanların solunum sistemine girmesi ve solunum yolunda çoğalarak ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Emin Maden, “Akciğerlere bulaşan bakteriler özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde zatürreye neden olur. Özellikle sigara kullanan, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, KOAH hastalığı ve bağışıklık sistemi hastalığına sahip kişilerde lejyoner hastalığı riski daha yüksektir” dedi.

Lejyoner hastalığın belirtileri arasında öksürük, yüksek ateş, halsizlik, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, bulantı, nefes darlığı görülürken daha ağır vakalarda da bilinç bulanıklığı ve uykuya meyletme görüldüğünü ifade eden Doç. Dr Emin Maden klimalı ortamlarda çalışan, klimalı otel odasında kalan, klimalı araç ile uzun süre seyahat eden, yakın zamanda evinin su tesisatında değişiklik ya da tamirat yaptıran ve yukarıdaki belirtileri gösteren kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini belirti. Doç. Dr Emin Maden ayrıca erken teşhis ile lejyoner hastalığının tedavi edilebileceğini ve tamamen iyileşme sağlanabileceğini vurguluyor.

TERLİ ŞEKİLDE KLİMAYA MARUZ KALMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Özellikle sıcak yaz günlerinde klima ve vantilatör daha sık kullanılmaya başlıyor. Klimalı ortada bulunan kişilerin soğuk ortamdan sıcak ortama geçmesi ya da sıcak ortamdan soğuk ortama geçiş gibi nedenler vücutta ani ısı değişikliğine neden olabileceğini ve kişide çeşitli şikayetlerin ortaya çıkabileceğini ifade eden Doç. Dr Emin Maden, özellikle terli şekilde klimalı ortama girmenin bu şikayetlerin artmasına neden olabileceğini belirterek, “Klima maruziyetine bağlı bu problemler klima çarpması olarak değerlendirilebilir. Klima çarpmasından korunmak için mümkün olduğunca terli bir şekilde klima havasına maruz kalmamak, araçlarda ve diğer klimalı ortamlarda klima havasının paneller vasıtasıyla doğrudan vücuda vurmaması klima çarpmasını önleyecektir. Klima çarpması durumunda bol sıvı tüketmek, ılık duş almak şikayetleri azaltacaktır. Şikayetlerin devam etmesi durumunda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

DOĞAL HAVALANDIRMA YÖNTEMLERİ KULLANILMALI

Doç. Dr. Emin Maden, Coronavirüs taşıyan kişinin konuşması, öksürmesi veya hapşırması gibi durumlarda ağzından havaya yayılan virüslü damlacıkların başka bir birey tarafından solunması ya da bu damlacıkların düştüğü, yapıştığı yüzeylere temas edilmesi virüsün bulaşmasına neden olduğunu hatırlatarak sosyal mesafe kuralına uyulması gerektiğini belirterek, “Sıcak ve kuru havalarda havada asılı duran damlacıkların boyutunda buharlaşmaya bağlı küçülme olacağından virüs daha uzun sürede havada asılı kalabilir.

Klima ve vantilatör gibi havanın dolaşımını artıran ve daha uzak alanlara yayılımını artıran faktörler virüsün sosyal mesafenin dışında da yoğunluk oluşturmasına neden olabilir. Covid-19'un klima ile yayıldığına dair bilimsel kanıt yoktur, ancak daha önce SARS ve MERS Coronavirüs enfeksiyon süreçlerinde klima ile virüsün yayılımının arttığını bildiren araştırmalar mevcuttur’’ dedi.

Bu nedenle Doç. Dr. Emin Maden Coronavirüs salgınının yaşandığı bu süreçte doğal havalandırma yöntemlerinin kullanılmasının önemli olduğunu, özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal