Kışın Sofralarınızdan Eksik Olmaması Gereken 4 Sebze

İlkbahar ve yaz mevsiminde sebze tüketimine daha sık rastlansa da, soğuklarda sebze tüketimi zorlaşabilir. Bu sebeple kışın olan sebzeleri bilerek, yemeklerinizi sebzeler ile şenlendirerek, sağlıklı beslenebilirsiniz.

Kışın Sofralarınızdan Eksik Olmaması Gereken 4 Sebze

Kışın Sofralarınızdan Eksik Olmaması Gereken 4 Sebze

Kışın, yaz aylarına oranla daha az sebze olmasından kaynaklı, sebze tüketimi azalabilmektedir. Ancak kışın da tüketebileceğiniz enfes sebzeler mevcut. İşte kışın tüketebileceğiniz harika ve sçok sağlıklı sebzeler...

BRÜKSEL LAHANASI

Brüksel lahanası, kış aylarında da rahatça bulunabilen önemli sebzelerden biridir. Küçük olan brüksel lahanası, ciddi oranda besin değerine sahiptir ve tam anlamıyla K vitamini deposudur. Bir fincan (156 gram kadar) pişmiş brüksel lahanası, günlük tavsiye edilen K vitamini alım miktarının yüzde 137'sini barındırmaktadır. K vitamini kemik, kalp ve beyin sağlığı bakımından da oldukça önemli bir besindir. Brüksel lahanası A, B ve C vitaminleri, manganez ve potasyum mineralleri de barındırır. Ayrıca kan şekerini sabit tutmaya destek olur. 

HAVUÇ

Sonbahar ve kışın vazgeçilmez lezzetlerinden olan havuç, A vitamini barındıran bir beta-karoten kaynağıdır. Soğuk hava, havucun içindeki suyun donmasına neden olduğu için, havuçta nişasta depolanarak tatlı bir sebze ortaya çıkar. Havucun içindeki A vitamini göz sağlığına iyi gelir ve bağışıklığı güçlendirir. 

MAYDANOZ

Hava soğuduğu zaman birçok bitkinin mevsimi geçer, ancak maydanoz soğuk havalarda da yetişir. Sadece 28 gram bile tüketilse, günlük K vitamini alımını ve gerekli olan C vitamini alımını karşılar.  Ayrıca maydanoz, A vitamini, folat, demir, kalsiyum ve potasyum bakımından da zengindir.

Maydanoz, apigenin ve luteolin dahil mükemmel bir flavonoid kaynağı olduğu için sağlık için oldukça faydalıdır. Hafıza kaybını önleyen ve yaşa bağlı değişiklikleri engellemeye yardımcı olan, luteolin bakımından zengin olan maydanoz için yapılan bir araştırmada, farelerin beyinlerinde yaşlanma nedeniyle oluşan iltihaplanmanın azaldığı tespit edildi.

KIRMIZI LAHANA

Soğuk havaların gözdelerinden olan lahana, turpgillerden bir sebzedir. Yeşili de, kırmızısı da oldukça sağlıklı olan lahana, sağlık için çok yararlıdır. Bir fincan kadar kırmızı lahana tüketmek, günlük alınması gereken C vitamini alımının yüzde 85’ini karşılar. Ayrıca yüksek miktarda A, K vitamini barındırır.

Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EN ÇOK OKUNANLAR