Kışa Bu Besinlerle Hazırlanın

Havaların soğumasıyla birlikte artan hareketsizlik, su tüketimindeki azalma ve değişen beslenme düzeni kilo alımına neden olmakta. Uzmanlar, yağ kütlesi artmasının birçok kronik hastalığa neden olabileceğine dikkat çekiyor. Sizin için kış ayına sağlıklı girebileceğiniz tavsiyeleri bir araya getirdik.

23.10.2020-12:17 - (Son Güncelleme: 23.10.2020-13:54) Kışa Bu Besinlerle Hazırlanın

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Havva Kılınç, kış aylarında değişen hava koşullarının etkisiyle hareketin azaldığını ve beslenme düzenin değiştiğini vurguladı. Kılınç, bu durumun kişinin vücudundaki yağ kütlesini artıracağına, bağışıklık sisteminin de zayıflamasına neden olabileceğine dikkat çekti. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Havva Kılınç kış aylarına sağlıklı bir şekilde girebilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

YEŞİL ÇAY BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIYOR

Hem bağışıklığı artıran hem de kilo almayı engelleyen beslenme önerilerinde bulunan Kılınç, yeşil çaya dikkat çekerek şunları söyledi: Sıvı tüketimi arttırılmalı.

Vücut tüm metabolik tepkimelerin gerçekleşebilmesi için suya ihtiyaç duyar. Kadınların ortalama 2 litre erkeklerin ise 3 litre su tüketmesi gerekir.

Bağışıklığın artmasını sağlayan ve de antioksidan özelliğe sahip olan yeşil çay, beyaz çay ve kuşburnu gibi bitki çaylarına beslenme programı içerisinde yer verilmeli.

HAREKET ARTTIRILMALI

Vücuttaki kas kütlesini korumak için haftada 3-4 kez 45 dakika olmak üzere egzersiz yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kemik ve kasların en önemli besini egzersizdir. Birçok kronik hastalığın tedavisinde egzersizin önemli derecede olumlu etkisi vardır.

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ ARTTIRILMALI

Kış sebzelerinin hem bağışıklık hem de yağ yakımı üzerindeki etkileri çok daha fazladır.

Karnabahar, brokoli, pırasa, ıspanak, lahana gibi sebzelerin tüketimini artırmalı, aynı zamanda mevsim meyveleri olan elma, mandalina, portakal, nar, armut gibi meyveleri de günlük beslenme programına eklemeli.

Gün içerisinde birçok vitamin ve mineralden zengin olan ve lif içeriği ile uzun süre tok tutma özelliğine sahip olan 5 porsiyon (2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze) meyve ve sebzeye yer vermek önemlidir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİLMELİ

Kalsiyumdan zengin olan ve osteoporoza karşı korumaya sağlayan süt ve süt ürünleri, hem kemik sağlığı hem diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Süt, peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünlerini günde 2-3 porsiyon olacak şekilde tüketmelisiniz.

Güçlü bağışıklık, kilo kontrolü ve duygu durumu üzerindeki etkileri kanıtlanmış olan D vitamininin en önemli kaynağının güneş olduğunu belirten Kılınç, şöyle konuştu:

‘Her gün saat 10.00-15.00 aralığında yüz ve kollar açık olacak şekilde güneş almak günlük alınması gereken D vitamini almış olmanızı sağlayacaktır. Mutlaka kış ayına girmeden önce bir uzman aracılığıyla D vitamini seviyeline baktırılmalı, eksiklik durumunda takviye kullanılmalıdır’

Bunun yanı sıra haftada iki kez balık tüketilmesi gerektiğini beliren Kılınç, en iyi omega-3 kaynağı olan balığın hem bağışıklığı hem zihinsel performansı etkilediğine değindi.

Aynı zamanda ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler de sağlıklı yağ içeriği yüksek olmasından dolayı günde 1 avuç tüketmek gerekir.

KURUBAKLAGİLLER HAFTADA 2 KEZ TÜKETİLMELİ

Kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya) lif içeriği sayesinde daha uzun süre tok tutarken hem daha dengeli kan seviyelerine hem de bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Kış aylarında özellikle haftada 2 öğün tüketmek gerekir.

Hem bağışıklığı destekleyen hem de sağlıklı bir bağırsak florası için olmazsa olmaz olan probiyotik bakteriler sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekler, kilo vermeyi de kolaylaştırır. Besinlerden ise en iyi probiyotik kaynağı kefirdir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal