Kedilerin Kovid-19'a Yakalanma Oranı Yüksek

Koronavirüs salgının ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinde salgınla ilgili yapılan araştırmada, kentte Kovid-19 testi yapılan kedilerden yüzde 10 ile 15'inin hastalığa yakalandığı ortaya konuldu. Araştırma sonucuna göre virüsün hayvanlar arasında da bulaşabileceği belirtildi.

14.09.2020-12:02 - (Son Güncelleme: 14.09.2020-12:35) Kedilerin Kovid-19'a Yakalanma Oranı Yüksek

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünya düzeninin alt üst olmasına neden olan koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair araştırmalar sürüyor. Vuhan'daki Huazhong Tarım Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, evcil hayvanlardaki enfekte olma seviyesinin tahmin eidlenden daha yüksek olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra, araştırmacılar, SARS-CoV-2'nin solunum damlacıkları yoluyla kediler arasında bulaşabildiğini belirten, geçen hafta yayınlanan bir araştırmaya dikkat çekiyor.

KEDİLERDEN KAN ÖRNEĞİ ALINDI

Vuhan'da Ocak ve Mart ayları arasında 100'den fazla kediden alınan kan örneği, evcil hayvanların insanlardan virüsü kapmış olabileceğini ortaya koydu. Çalışmada kan örneği alınan kedilerin yaklaşık yüzde 15'inde koroanvirüs antikorları ve yaklaşık yüzde 10'unda da Sars-CoV-2 nötrleştirici antikorlar tespit edildi. En çok antikora sahip olan 3 kediye koronavirüse yakalanmış bir kişinin sahip olduğu belirti.

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKATLİ OLMALI

Araştırmacılar, hastalığın yayılmasını engellemek için koronavirüs hastalarının evcil hayvanlarından uzak olarak kendilerini izole etmesi gerektiğini belirtti. Araştırmada, SARS-CoV-2 ile enfekte olan kedilerin hiçbirinin semptom göstermediğini fakat virüsün evcil hayvanlar için ölümcül olabileceği düşünüldüğü belirtildi.

HAYVANLAR ARASINDA DA SOSYAL MESAFE UYGULANMALI

Bunun yanı sıra, araştırmacılar, SARS-CoV-2'nin solunum damlacıkları yoluyla kediler arasında bulaşabildiğini belirten, geçen hafta yayınlanan bir araştırmaya dikkat çekiyor. Araştırmacılar, bu mekanizmanın türler arasında virüsün yayılmasına neden olup olmadığını öğrenmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylerken, aynı zamanda veriler yorumlandığında evcil hayvan sahiplerini dikkatli olmaya teşvik etmek için yeterli endişe kaynağı olduğunu belirtti. Emerging Microbes & Infections dergisinde yayımlanan araştırmanın baş yazarı Meilin Jin'in, ‘Kovid-19 hastaları ile kedi, köpek gibi evcil hayvanlar arasında uygun mesafeyi korumak için önlemler düşünülmeli ve bu yüksek riskli hayvanlar için de hijyen ve karantina önlemleri alınmalıdır’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal