Kediler İçin Üretilen İlaç Covid-19 Tedavisinde Kullanılabilir

Yapılan yeni araştırmalar, kedilerin bağırsak rahatsızlığında kullanılan bir ilacın yeni tip koronavirüsü etkisiz hale getirdiğini ve insanlarda da denenebileceğini ortaya koydu.

29.08.2020-15:55 - (Son Güncelleme: 29.08.2020-15:53) Kediler İçin Üretilen İlaç Covid-19 Tedavisinde Kullanılabilir

Kanada’da Alberta Üniversitesi’nden bilim insanları, kediler için tasarlanmış bir ilacın insanları koronavirüsten koruyabileceğini açıkladı. ‘GC376’  adı verilen ilaç kedilerin bağırsakta başlayıp beyne kadar giden ölümcül bir enfeksiyöz peritonit (karın zarı iltihabı) adı verilen bir hastalığı tedavisinde kullanılmakta.

Kedi enfeksiyöz peritonitine başka bir tür koronavirüs yol açıyor, fakat araştırmacıların laboratuvar deneyleri, Covid-19'u da yok edebileceğini açıkladı.

ŞU ANA KADAR İKİ İLACIN COVİD-19'A KARŞI ETKİSİ KANITLANDI

Öte yandan, şu anda insanları Covid-19'a karşı iyileştirebilecek ya da koruyabilecek hiçbir ilaç ve etkili bir aşı bulunmuyor. Bu yüzden doktorlar, işe yaradığı görülen ilaçlarla ilgili kendi kararlarını vermek zorunda kalıyor. Pandeminin başladığı günden bu yana sadece deksametazonun ve remdevisirin kritik koronavirüs hastalarında ölüm riskini azalttığı kanıtlandı.

‘GC376’ henüz insanlar üzerinde denenmedi, fakat araştırmacılar, koronavirüslere karşı bir antiviral olarak çalıştığı gerçeğinin, onu klinik deneylere sokmak için yeterli olacağını vurgulayarak, insan deneylerine hemen başlanması gerektiğini belirtti.

Yapılan çalışma kapsamında bilim insanları, kedi ilacının kedigiller enterik koronavirüs (FCoV) adlı bir virüsün ürettiği bir enzimi bloke ettiğini ve bu şekilde virüsün kendini kopyalamasını müsaade etmediğini açıkladı. FCoV ise pandemiye neden olan SARS-COV-2 gibi bir koronavirüs ve ikisi de benzer yapıdadır.

COVID-19’UN ÇOĞALMASINI DURDURARAK ETKİSİZ HALE GETİRİYOR

Daha sonra, araştırmacılar Covid-19’da da aynı enzimi bulduklarında, kedi ilacını bir laboratuvarda test ettiler ve aynı şekilde onun da çoğalmasını engellediğini keşfetti. GC376, Mpro adlı bir proteaz olan enzimi sakatlayarak, virüsün çoğalmasını engeller. Bu durum kedi ilacının yeni tip koronavirüsü sonlandırarak yok edebileceği anlamına geliyor.

İNSANLARDA DENEMEK İÇİN FDA'YA BAŞVURULDU

Bilim insanları yaptıkları çalışmayla kedi ilacının Covid-19’a karşı kullanılabileceğine dair kanıtların arttığını açıkladı. Bununla beraber Aniviv adlı ilaç şirketi ‘GC376’yı insanlar üzerinde test edebilmek için ABD'deki Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) geçen haftalarda başvuru yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal