Kararan Muz Yenir mi?

Kararmaya başlayan muzun çürüyüp çürümediği her zaman merak edilmiştir. Kararan muzu çöpe atmadan önce, muzun gerçekten çürüyüp çürümediği önemlidir. Kabuğu kararan muz, yeşil, sarı ve olgunlaşmamış muzdan daha fazla antioksidan içerir. Peki kararan muz yenir mi? Kararmış muz zararlı mı?

25.01.2021-15:15 - (Son Güncelleme: 25.01.2021-15:28) Kararan Muz Yenir mi?

Kararan muzun yenilip yenilemediği sıklıkla araştırma konusu olmuştur. Kararmış muzun çürüğe benzer görünümü, insanların kafasını karıştırabiliyor. Peki kararmış muz yenir mi? Kararan muz faydalı mı zararlı mı?

KARARMIŞ MUZ YENİR Mİ?

Antioksidanlar, hastalığa neden olan inflamasyona karşı vücudu korumaya yardımcı olan önemli kimyasallardır. Muzun içerisindeki antioksidan konsantrasyonu da kararan muzda artar. 

Fazla olgunlaşan muzdaki dirençli nişasta neredeyse tamamen basit şekere dönüşmüştür. Bu nedenle diyabet tip-2 hastalarının kahverengi benekli ya da tamamen kahverengiye dönmüş muzlardan uzak durması gerekir. Çünkü fazla olgunlaşan bu muzlarda şeker oranı fazla artmıştır.

Kahverengileşmeye başlamış muzu incelemek önemlidir. Eğer kötü kokuyorsa, küflüyse yahut tamamen kararmışsa, böyle muzu yemek doğru değildir.

KARARMIŞ MUZ ZARARLI MI?

'Food Science and Technology Research' (Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırmaları) tıp dergisinde 2009'da yayımlanan makaleye göre, önemli araştırmalar saptanmıştır. 

Japon bilim adamları, sarı kabuk üzerinde koyu lekeler, benekler bulunan tamamen olgun muzun, Tumor Necrosis Factor olarak bilinen bir madde üretmeye başladığı, bu maddenin kansere neden olanlar da dahil anormal hücreleri yok ettiği tespit etmiştir. Kabuğu kararan muz kanser tedavisinde bulunamaz ancak bu muzu tüketmek bağışıklığı artırmada yardımcı olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal