Karantina Süresi Daha Uzun Olmalı!

Yapılan araştırmalar sonucunda Coronavirüsü hastalarının, semptomlar ortadan kalktıktan sonra sekiz güne kadar bulaşıcı olabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılar, karantina süresinin hastalığın belirtileri ortadan kalktıktan sonra iki hafta daha uzatılması gerektiğini açıkladı.

01.04.2020-09:57 - (Son Güncelleme: 01.04.2020-09:27) Karantina Süresi Daha Uzun Olmalı!

ABD’de bulunan Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, 28 Ocak - 9 Şubat tarihleri arasında Çin’in Pekin kentinde yer alan PLA Genel Hastanesinde tedavi gören ve hafif COVID-19 semptomları bulunan 16 hasta üzerinde incelemelerde bulundu.

"KARANTİNA SÜRESİ 14 GÜNDEN UZUN OLMALI"

Uzmanlar, iyileşmiş gibi görünen hastaların hala virüs taşıyıcısı olduğunu ortaya koydular. Araştırmacılar, bu sebeple karantina süresinin 14 günden uzun olması gerektiğini kanıtladıklarını öne sürdüler.

İYİLEŞTİKTEN SONRA DA CORONAVİRÜS BULAŞTIRABİLİYORLAR

Bir dergide yayınlanan çalışmada bazı hastaların ateş ve öksürükleri kesildikten sekiz güne kadar Coronavirüsü taşıyıcı olduğu ortaya konuldu.

İncelenen vakaların en önemli semptomları arasında öksürük, ateş, farenkste ağrı (burun ve ağzı yemek borusuna bağlayan zar) ve nefes darlığı vardı. Araştırmacılar, bir ay boyunca tüm hastaların boğaz bezlerinden örnekler alarak virüs belirtileri açısından incelemeler yaptı.

Makalenin yazarlarında Yale Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi yardımcısı Lok, kuluçka döneminin bir hasta dışında hepsinde beş gün olduğunu ve hastaların ortalama sekiz gün boyunca semptomları olduğunu belirti. Diğer yandan da, söz konusu vakalarda belirtilerin kaybolmasının ardından bir ila sekiz gün boyunca bulaşıcı özelliğe sahip olduğunu açıkladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, semptomları olan kişilere, 'ateş düşürücü ilaçlar olmadan ateşin kesilmesinden' en az üç gün sonra karantinadan çıkmalarını öneriyor.  Fakat, PLA Genel Hastanesi'nde profesör ve makalenin bir diğer yazarı olan Dr. Lixin Xie, insanların daha uzun süre tecrit edilmesi gerektiğini önerdi.

"KARANTİNAYI İKİ HAFTA DAHA UZATIN"

Dr. Lixin Xie, “Coronavirüsüne ilişkin hafif solunum semptomlarınız varsa ve insanları enfekte etmeyecek şekilde evde kalıyorsanız, diğer insanlara bulaşmadığınızdan emin olmak için sosyal izalosyonunuzu iyileştikten sonra iki hafta daha uzatın,” ifadelerini kullandı.

Yazarlar, “COVID-19 hastaları semptomatik iyileşmelerinden sonra bile bulaşıcı olabilir, bu nedenle yakın zamanda taburcu olan hastalara, pozitif vakalar kadar dikkatli davranıni,” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal