Karantina Sürecinde Sorunlu Konuları Erteleyin!

Coronavirüsü salgını, eğitimden ekonomiye, iş hayatından insan ilişkilere kadar birçok alanda değişikliklere neden oldu. Uzmanlar bu dönemde, eski çatışmaların veya sorunlu olan konuların ertelenmesinin daha doğru olacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

08.04.2020-11:56 - (Son Güncelleme: 08.04.2020-12:48) Karantina Sürecinde Sorunlu Konuları Erteleyin!

Covid-19 salgınından dolayı evde geçirilen zamanın artmasından dolayı en çok çift ilişkilerinin etkilendiğini belirten uzmanlar, özellikle iletişim sorunu olan ve daha önce ilişkilerinde krizler atlatan çiftlere bu dönem için önemli tavsiyelerde bulunuyor. Yeni şeyler öğrenmenin veya bir hedef belirlemenin önemini vurgulayan uzmanlar, “Bu durum kişisel alan yaratmanıza ve size iyi gelmesini sağlayacak. Bireysel iyilik, kendini ve diğerini koruma davranışı ilişkiye de iyi gelecektir” önerisinde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç Dr. Gül Eryılmaz, Coronavirüs kaynaklı evde geçirilen bu süreçte çift ilişkilerine dair değerlendirmelerde ve önemli tavsiyelerde bulundu.

KARANTİNA ZORUNLULUĞU ENDİŞENİN ARTMASINA NEDEN OLABİLİR

Karantina günlerinde evde sürekli vakit geçirmenin çiftler için kaygan bir zemin oluşturabileceğini ifade eden Doç. Dr. Gül Eryılmaz, “Çiftlerin bu günlerde evde fazlaca vakit geçirmeleri belki de karantinada kalmak zorunlulukları ilişkileri hakkında endişelerinin artmasına neden olabilir. Şu bir gerçek ki karantinalı günler sonrası çift ilişkilerinin nasıl etkileneceğini kestirmemiz oldukça zordur. Kahramanın kim olduğu büyük savaşlarda belli olur sözünü bu zorlu zamanlar için kullanabiliriz,” diye konuştu.

RİSKLER VE FIRSATLAR BARINDIRAN BİR SÜREÇ

Eryılmaz, bu sürecin bazı birlikteliklere iyi gelirken bazılarının da ilişkilerine yük getirebileceğini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Özellikle iletişim sorunu olan çiftler, daha önce kriz dönemlerini sorunlu geçirenler, psikolojik dayanıklılığı zayıf olanlar ve ilişki sorunu yaşayanlar için çeşitli riskleri beraberinde getirebileceğini göz ardı edemeyiz. Diğer yandan da bu zamanlar sorunlu ilişkiler için fırsat da olabilir. Ama yine de ilişkilerin pozisyonları ya da yapısı nedeniyle beklenmedik iyileşmeler ya da kötüleşmelere de hazır olmak gerekir.”

BU TAVSİYELERE KULAK VERİN

Doç Dr. Gül Eryılmaz, karantina sürecini ilişkiler açısından daha sağlıklı atlatabilmek için önerilerini şu şekilde sıraladı:

- Öncelikle, belirsizlik kaygısı hâkim olduğu için evde zamanı belirleyin ve düzenleyin. İlk olarak kendinize ait olan zamanı düzenleyin. Gün içerisinde yapacaklarınızı planlayın ve onlara uyarak günü bitirmeye çalışın. Bu sayede hem kendinize zaman ayırırsınız hem de eşinizle daha kaliteli bir zaman geçirebilirsiniz. Yan yana olmak beraber vakit geçirmek değildir.

- Evde çocuklarınız var ise anne/baba rolleri de devreye girdiği için rol karmaşası yaşanabilir. Evdeki stres ebeveyn rolleri üzerinden çatışmalara sebep olabilir. Çocuklar da kurallara uymamak için ve bazen rahata kaçmak için anne veya babanın kurallarını delmek isteyecektir. Bu durum çatışmaları beraberinde getirecek ve sonuçta çift ilişkilerini olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple evde çocuklarla alakalı iş bölümü ve kararların uygulanması konusunda da bir plan yapılmalıdır.

- Eski çatışmaları veya sorunlu olan konuları mutlaka erteleyin. Anlaşmaya varamadığınız konuları ertelemeye çalışın çünkü bu konularda iki taraf da savunmaya geçecektir. Bu da çiftlerin tartışmalarına hatta küslüklere sebep olacaktır. Strateji belirleyin ve hemfikir olduğunuz konularda konuşun.

- Devamlı olarak hastalık konuşmayın ve evde oluşan rutinler içerisinde kalın. Kaygı kontrol edilemediği zaman beyin kontrol ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyacı da en yakınını kontrol ederek yaşıyor olabilir. Özellikle hastalık tehdidi sebebiyle hijyen kontrolü ve bu konuda aşırıya gitme, eşlere özel alan tanımama davranışları ilişkiyi olumsuz etkiler.

- Yoga ve nefes egzersizleri ile bedeninizi gevşetmeyi deneyin. Aynı zamanda, beyin hedef koymayı ve bu hedeflere ulaşmayı sever. Bu da strese iyi gelen bir yöntemdir. Bu nedenle yeni şeyler öğrenme veya diğer konularda kendinize hedefler koyun. Bu kişisel alan oluşturmanıza ve size iyi gelmesini sağlayacaktır. Bireysel iyilik, kendini ve diğerini koruma davranışı ilişkilere de iyi gelecektir.

- Ruhsal, fiziksel ve duygusal olarak kişisel bakım uygulayın. Amacınız bu üç alanda kendinizi yeniden şarj etmek ve bakımını yapmak olmalıdır. Bu sayede eşinize ve ailenize de katkı sağlayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal