Kanserli Hasta Kemoterapi Almazsa Ne Olur?

Çağımızın vebası olarak tanımlanan kanser, çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Birçok kişinin mücadele ettiği bu durumda farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Bunlar içinde en fazla gündeme gelen ve uygulanan ise kemoterapi. Bazı insanlar bunun ne kadar gerekli olduğunu merak etmekte. İşte detaylar...

13.06.2020-15:27 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-15:24) Kanserli Hasta Kemoterapi Almazsa Ne Olur?

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi, tam olarak ilaçla tedavi etmek demektir. Anti kanser özelliği gösteren ilaçlardan oluşur. Bunun yanı sıra zaman zaman tek başına kullanılabilir. Bazı dönemlerde ise başka tedavi yöntemleriyle bir arada sunulur.

Kemoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kemoterapinin bilinen yan etkileri şöyledir;

  • Kanserli hastalara uygulanan kemoterapi, özellikle kemik iliğinin görevleri içinde yer alan kırmızı hücre oluşturma yeteneğine çok büyük bir zarar verir. Bundan dolayı hem kansızlık hem de yorgunluk söz konusudur.
  • Bu tedavi yönteminin en dikkat çekici yan etkileri içinde ise her daim anemi ilk sırada yer alır.
  • Bunun yanı sıra saç dökülmesi çok sık görülür. Ancak dökülmüş olan tüm bu saçlar, tedavinin sona ermesinden sonra daha gür bir şekilde çıkar.
  • Bunlar ek olarak özellikle enfeksiyon kapma riskini de çok yüksek olacağını hemen söylemek lazım.
  • Hastaların çok büyük bir kısmında iştahsızlık görülür.

İşte bunların tümü son derece ciddi olan yan etkilerdir. Bundan dolayı mevcut tedaviye karşı çok büyük bir antipati ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bazı hastalar bunu almak istemediklerini çok açık bir biçimde beyan ederler.

Kemoterapi Alınmayabilir mi?

Kanserli hasta kemoterapi almazsa ne olur: Bir hasta kemoterapi almama hakkına sahiptir. Böyle durumlarda yapılacak olan şey belge imzalamaktır. Yani yasal olarak tüm sorumluluğun sizin üstünüzde olması gerekir. İşte bu yüzden ortaya çıkacak olan her türlü sonuçtan da hasta sorumlu olacaktır.

Kemoterapi Nasıl Uygulanır?

Kanserli hasta kemoterapi almazsa ne olur: Hastanın durumuna göre nasıl bir sonuç ortaya çıkacağı farklılık gösterir. Bu tedavi yönteminin farklı şekillerde verildiğini hemen söylemek lazım. Bunlar şöyledir;

  • Kanserli hastalara yapılan kemoterapi uygulaması birden farklı şekilde ortaya çıkar. Bunların başında ise damar yolu gelir. En sık olarak bu metotla ilaçlar verilir. İki değişik yöntem söz konusudur. Birisi serum setidir. Bunun yanı sıra serumun iç kısmına karıştırmak suretiyle de bunun verildiğini hemen söylemek lazım. Bazı hastalarda bu çok uzun sürebildiği için hastaneye yatılır.
  • Zaman zaman bunun uygulanma şekli haplarla da mümkündür. Evden ve ağızdan hap alma yoluyla bu tedavi uygulanır. Elbette bunun öncesinde kullanım hakkında gerekli olan bilgilerin alınması son derece önemlidir.

Tüm bunların yanı sıra vücuttaki bazı boşluklar üzerinden de bunun uygulanması söz konusudur. Yani mesane içine, akciğer zarına verilebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal