Kanser Ultrasonda Belli Olurmu?

Kanser ultrasonda belli olurmu? Kanser birçok kişinin korkulu rüyası olan bir hastalık. Ancak bunun farklı ve gerçekten sonuç veren tedavileri söz konusu. Önemli olan ise teşhisin erken koyulması. Kanserin değişik türleri var. Bunların bir kısmında görüntüleme sistemlerinin önemi büyük.

30.06.2020-13:44 - (Son Güncelleme: 30.06.2020-13:42) Kanser Ultrasonda Belli Olurmu?

Ultrason ile kanser tanısının koyulup koyulmadığı haberimizde yer alıyor.

Ultrason Nedir?

Ultrason, birçok farklı hastalığın tespit edilmesi için kullanılan, ses dalgaları üzerinden görüntüleme yapılmasına olanak sağlayan son derece gelişmiş bir sistemdir. Bu konuda eğitim almış olan doktor tarafından kullanılır.

Ultrason Kullanımı Nasıldır?

Ultrason kullanımı şöyledir;

  • Bunun için ilk olarak doktorun mevcut görüntüleme yöntemini talep etmesi lazım.
  • Bu konuda bir sıkıntı söz konusu değilse, hemen ilgili yere gitmek gerekiyor.
  • Ultrason taraması için hastanın sırt üstü olacak şekilde özel bir alanın üstüne yatması gerekiyor.
  • Bunun ardından doktorun istemiş olduğu görüntüleme türüne göre uzman olan personel ilgili vücut bölümünün üstüne jel sürer.
  • Daha sonra ise yapılacak olan şey özel bir cihazı jelin yardımıyla hastanın vücudunun üstünde bastırmak ve daha sonra ekrandan görünümü takip etmektir
  • Doktor gördüklerini sesli olarak söyler ve bir başka görevli bunları not eder.
  • İşlemin ardından size rapor verilir.

Ultrason ile Kanser Teşhisi Koymak Mümkün mü?

Kanser ultrasonda belli olurmu: Ultrason her ne kadar çok ideal ve son derece iyi bir yöntem olsa da her daim kanser konusunda net bir bilgi vermez. Çünkü bazı organlar için daha spesifik olan görüntüleme yöntemleri vardır. Bunların tercih edilmesi şarttır. Ultrason, radyasyon yaymayan bir sistemdir. Bunun erişimi de basittir. İnsan sağlığı üstünde hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Fakat birçok bölgenin bununla değerlendirilmesi gerçekten çok zor olduğu için diğer sistemlerle erken teşhis koymak gerekir. Bu durum aynı zamanda hayati derecede bir öneme sahiptir.

Buna hemen birkaç örnek vermek lazım. Örneğin meme kanserinin teşhisinin konulmasında ultrason çok mantıklı bir yol değildir. Zaten bunun için çok özel olan mamografi adındaki test vardır. Bunun yanı sıra akciğer kanserinin anlaşılmasında da tomografi kullanılır. Düşük dozlu olan sistem sayesinde teşhis koyulur. Görüldüğü üzere ultrason her ne kadar çok gelişmiş bir yöntem olsa da bir yere kadar geçerliliği vardır.

Ultrason Hangi Kanser Türlerini Görüntüler?

Kanser ultrasonda belli olurmu: Bu sistem özellikle karaciğer, boyun ve baş bölgesi, karın içinde yer alan organların görüntülemesinde kullanılır. Yüzeysel olarak bilinen tümörlerin bu sayede görülmesi mümkündür. Yani derinlemesine bir analiz ve görüntüleme şansı yoktur. Bu yöntem ile yapılan tetkik sonrasında şüphe uyandıran bir durum olsa bile bunun mutlaka doğrulanması şarttır. Bu yüzden ikinci bir sistem devreye girer. Bu da ultrason yönteminin her daim tek başına yeterli olmadığının en açık kanıtıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal