Kalp Sağlığınız İçin Dikkate Almanız Gereken Beslenme Önerileri

Günlük tükettiğimiz gıdalar bizi her anlamda etkilerken kalp sağlığımızı daha çok etkilediğini biliyor muydunuz? Size önereceğimiz beslenme önerileriyle kalbinizin sağlığını koruyabilir sizi daha ileriye taşımasını sağlayabilirsiniz

Kalp Sağlığınız İçin Dikkate Almanız Gereken Beslenme Önerileri

Kalp sağlığı denildiğinde bizlere önerilen bir takım diyetler , sağlıklı besinler , arttırmamız ya da azaltmamız gereken gıdalar vardır, işte size sunacağımız kalp sağlığı için gerekli besin önerileri.

SAĞLIKLI YAĞLARI TERCİH EDİN

Tükettiğiniz gıdalarda yer alan, görünür ve görünmeyen yağ alımınızı kontrol altına almalısınız. İşlenmiş gıdaların içerisinde var olan yağlar genellikle kötü huylu LDL kolesterolünü yükselten yağ asitlerini içinde barındırırlar. Bu sebeple hazırladığınız yemeklere eklediğiniz yağ çeşitlerinin zeytinyağı veya fındık yağı gibi Omega 3 içeriği yüksek doymamış yağ asitlerini içeren yağlar olmasına dikkat edin. Hayvansal kaynaklı besinlerin içinde çoğunlukla doymuş yağlar daha fazla var olduğu için bu tür gıdaların tüketimini azaltmalısınız. Süt, yoğurt, peynir ve etlerin yağlı olan kısımları doymuş yağlardan oldukça zenginler. Dolayısıyla bu gıdalardan beslenmenizdeki sürekliliğine ve miktarına dikkat edin.

POSA TÜKETİMİNİZİ ARTIRIN

Posa kolesterolün bağırsaklardan emilimine engel olarak vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Bu özelliği sebebiyle beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini arttırmanızda fayda var. Özellikle et ve kahvaltı gibi kolesterolden oldukça zengin bir öğün tüketirken yanına posadan zengin oldukları için sebzegillerden eklemeyi ihmal etmeyin. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan günlük posa tüketimini arttırmak için de günde en az 2 porsiyon meyve ile 3 porsiyon kadar sebze tüketmeniz gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: "Ayrıca beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeği tercih edin. Kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketin. Meyve suları yerine meyvenin kendisini ve mümkünse kabuklu bir şekilde yemeyi tercih edin. Sık tükettiğimiz pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih edin. Özellikle protein içeriği yüksek kuru baklagillere (kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut) beslenmenizde haftada ortalama 3-4 kez yer verin."

AKDENİZ DİYETİNİ TERCİH EDİN

Amerika'da yayınlanan Usnews Dergisi her sene olduğu gibi, bu sene de sağlık uzmanlarından oluşan bir konferansta 41 farklı diyeti değerlendirdi. En üst sırada yer alması için o diyetin nispeten takip edilmesi basit, besleyici, ağırlık kaybı konusunda etkili, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olması gerekiyordu. Ve bu şartları oluşturan diyetlerin başında tüm  gruplarının dengeli bir şekilde yer aldığı Akdeniz diyeti geldi.

SAĞLIKLI TAHILLARDAN VAZGEÇMEYİN

Yeni beslenme trendlerinin önünde bu aralar karbonhidrat alımının çok azaltılması yer alıyor. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki uzun vadede karbonhidratsız beslenen insanlarda kalp damar rahatsızlıklarının ve diyabetin görülme riski sağlıklı karbonhidratları tercih eden insanlara nispeten daha çok oluyor. Çünkü posadan zengin bir beslenme ancak sağlıklı tahılların beslenmeye eklenmesiyle mümkün olabiliyor. Bunun için rafine unlardan üretilmiş hamur işleri veya ekmek yerine, tam tahıl unlarından yapılan ekmeği, pirinç yerine bulguru, karabuğday, kinoa veya kabuklu pirinçleri, tüketim sıklığını ve miktarını kontrol ederek tercih edin.

BASİT KARBONHİDRAT ALIMINIZI AZALTIN

çok miktarda şeker içeren beslenme alışkanlıkları kan kolesterol seviyesini yükseltiyor. Bu tür beslenme iyi huylu kolesterol olan HDL'yi azaltırken kötü huylu kolesterol LDL ve trigliserit düzeylerini yükseltiyor. Bu sebeple kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturan şekerli gıdaları ve içecekleri az miktarda tüketmeye özen gösterin.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın

Yorum Yaz

Diğer Sağlık Haberleri