Kalp Krizi Riskini Artıran Durumlar

Kalp krizi, ani ve beklenmeyen zamanlarda gerçekleşir. Kardiyoloji Uzmanı Cegerğun Polat, kalp krizine neden olan kronik hastalıklar ve risk faktörlerini anlattı.

15.02.2019-15:46 - (Son Güncelleme: 15.02.2019-15:37) Kalp Krizi Riskini Artıran Durumlar

Kalp krizi, ani ve beklenmeyen zamanlarda gerçekleşir. Kardiyoloji Uzmanı Cegerğun Polat, kalp krizine neden olan kronik hastalıklar ve risk faktörlerini anlattı. İşte detaylar..

KRONİK STRES KRİZİ TETİKLER

Günümüz kent yaşamının temel sağlık problemlerinden birinin de stres olduğunu belirten Polat, "Ruhsal ve duygusal durumdaki dalgalanmalar, insan ilişkilerden kaynaklanan faktörler ve iş stresi günlük yaşamın içerisinde sık karşılaşılan durumlardandır. Bireysel bakımı ve alışkanlıkları etkileyen bu faktörler, kronik hastalıkların da kaynağı olabilmektedir. Kronik stres koroner damar darlıklarına sebep olabilir, ani başlayan stres de kalp krizi geçirmeye hazır kişilerde krizi tetikleyebilir" dedi.

TRAFİK KALBİ YORUYOR

Kalbi yoran bir diğer etkenin trafik olduğunu söyleyen Dr. Polat, "Yoğun ve gürültülü trafik hem strese hem de hava kirliğine neden olarak kalp krizini tetikleyebilir. Yapılan araştırmalarda yoğun trafiğin olduğu ana cadde üstlerinde ikamet edenlerde kalp krizi riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır" ifadelerini kullandı.

HAREKETSİZLİKTE RİSKİ ARTIRIR

Kalp krizini tetikleyen bir diğer faktör hareketsizlik diyem Dr. Polat şunları söyledi: "Özellikle uzun süre masa başında vakit geçiren ve düzenli spor yapmayan kişilerde diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve kalp krizi riskinin arttığı bilinmektedir. Hareketsiz yaşayan kişiler doktor kontrolünden geçmeden aniden ağır egzersiz yaptıklarında, uzun ve yorucu seyahatlere çıktıklarında kalp krizi tetiklenebilir. Özellikle masa başında çalışan kişilerin haftanın en az beş günü 30-45 dakika kadar tempolu yürüyüş yapması bu nedenle çok önemlidir. Egzersiz için sabahın soğuk saatleri yerine akşamüstü saatleri tercih etmek, kalp sağlığı açısından daha güvenlidir."

AŞIRI HEYECANLI KİŞİLER DİKKAT!

Aşırı heyecanlı kişilerin kalp krizi konusunda risk altında olduğunu belirten Dr. Polat, "Ani ve aşırı bir şekilde heyecanlanma, korkma, üzülme, sinirlenme ve hayal kırıklığına uğrama gibi olumsuz duygular kalp krizine sebep olabilir. İlginç bir şekilde aşırı sevinme gibi olumlu duygulanımlar, ender de olsa kalp krizini yol açabilir. Yine deprem, sel, savaş, göç gibi olaylardan sonra da kalp krizi riski artmaktadır" dedi.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal