Kahvenin Ayurvedik Beslenmedeki Önemi

Çoğumuz kahvenin içmeyi ve farklı aromalı tatlarını içmekten mutlu oluruz. Günde bir tane kahve içmenin vücuda yararlı olduğu söylenir. Peki kahve içmenin sağlıklı olduğunu söyleyen Ayurvedik’de yeri ve önemi nedir? İşte detaylar...

07.07.2020-11:04 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-10:59) Kahvenin Ayurvedik Beslenmedeki Önemi

Çoğumuz için kahve vazgeçilmez bir içecektir. Kahvenin birçok faydası olduğu söylense de bazı insanlarda fazla denilebilecek etkiler görülebiliyor. Yaşam bilimi anlamına gelen Ayurveda’da kahvenin bir yeri var ancak kahve tüketimini herkesin yapması önerilmiyor.

AYURVEDA’DA KAHVENİN ETKİLERİ NELER?

Ayurveda, tüm bitkilerin bir amaca hizmet ettiğini belirtir. Kahve ise burada en etkili ilaçlardan biri olarak kabul edilir. Fakat her ilaçta olduğu gibi, olabilecek etkilerini izlemek ve tüketimini buna göre ayarlamak önemlidir. Kahvenin vücutta sıcak ve uyarıcı bir etkisi olduğu bilinir. Kahve içmek enerjiyi teşvik eder, sindirimi kolaylaştırır ve kan basıncını bir miktar yükseltir.

VÜCUT TİPLERİNE GÖRE KAHVE İÇME ORANI

VATA: Ayurveda’ya göre Vata tipindekiler, hızlı düşünen, gaz problemini fazla yaşayan ve beden ısısı nispeten daha düşük olan birisinizdir. Vata tiplerine kahve tüketimi önerilmez. Kahve yerine zencefil çay, sindirim ateşini ısıtmak ve bağırsakları uyarmak için daha uygun bir seçenek olacaktır. Vata tipindeyseniz, kahve içmeniz odaklanmada güçlük çekmenize ve geceleri uyumakta zorlanmanıza neden olabilir.

PİTTA: Ayurveda’ya göre Pitta dosha tipleri, hızlı düşünen ve sıcak, rekabetçi tepkiler vermeye eğilimlidir. Bu nedenle Pitta tipindeki biriyseniz sizin de kahve tüketmemeniz iyi olabilir, ancak kahveyi Vata dosha tipleri kadar kısıtlamak yerine, belki kahvaltıdan sonra 1-2 fincan tüketmeniz uygun olabilir. Bu dosha türü için kahve, asit ve öfkenin aşırı olmasına neden olabilir. Gastrik reflü, artan vücut ısısı, alaycılık ve öfke duygularının arttığını hissediyorsanız kahve tüketiminizi azaltmanızda yarar vardır.

KAPHA: Güçlü Kapha özelliği gösteren biriyseniz sadece sabahları değil, gün içinde de güç ve yavaş hareket ediyorsunuzdur. Kahve, güçlü Kapha Dosha olanlarda enerjiyi uyarmasının yanında yemeklerden sonra sindirimi teşvik etmek için harika bir araç olabilir.

Ayurveda’da bir bireyin sadece tek tip doshada olamaz. İki dosha tipinin birden özelliklerini taşımak mümkün. Dosha tipinizi belirlemeden önce kahvenin etkilerini gözlemlemek için Ayurveda size iyi bir farkındalık sunuyor. Ayurveda’ da kahve kendine yer bulsa da vücutta kafein yoluyla yaratılan bir enerjinin olacağını da unutmamak gerekir. Aslında sahte enerji üretiminin zaman içinde vücutta dengesizlik yaratabileceğini hatırlatıyor. Günlük kahve alışkanlığını yerine getirmeden enerjinizin azaldığını fark ederseniz, uyku düzeninizi gözden geçirmeniz daha iyi bir seçenek olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal