Kafe ve Restoranlarda Tehlike

Normalleşmeye başladığımız bu günlerde daha çok kafe ve restoranlara akın eder olduk. Ama salgın hala geçmiş değil. Buralarda yenilen içeceklerden bile coronavirüs olma ihtimaliniz var. Peki bu konuda uzmanlar ne diyor? İşte detaylar...

22.06.2020-09:30 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-09:20) Kafe ve Restoranlarda Tehlike

Coronavirüsün bizleri evlere kapattığı dönemlerde herhalde arkadaşlarımızla kafelere ve restoranlara gitmeyi özledik. Normalleşmenin başlamasıyla da ilk işimiz kendimizi buralara atmak oldu. Ama salgının hala geçmediğini ve riskin devam ettiğini unutmamalıyız.

TEDBİRLİ OLMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Uzmanlar yeni normalleşme ile insanların daha çok kafe ve restoranlara gittiğini söylüyor. Buralarda çalışan insanlarla ya da etrafımızdaki kişilerle çok fazla temas içerisinde olma ihtimalimiz var. Bunlara biz her ne kadar dikkat etsek de yediğimiz ya da içtiğimiz yiyecekleri yapan kişileri ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyoruz.

Bu konuda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ceyhan, vakalardaki düşüşlerin istenilen düzeye gelmemesi durumunda okulların Eylül ayında açılmasının oldukça zor olduğunu söyledi. Normalleşmenin gelmesi ile tedbirlerin birden kaldırılmasının vaka sayılarında artışa neden olduğunuz ifade eden Ceyhan, "Yeniden tedbir uyguluyorsunuz sonra azalmayı sağlayınca yeniden kaldırıyorsunuz. Artış oluyor, yeniden uyguluyorsunuz. Bunun böyle gitmesi lazım ama kendi haline bırakırsanız bu artışlar sürekli yaşanabilir ve vaka sayılarının azalması daha da uzun sürebilir. Bu nedenle bizim eylülde okulların açılacağı dönemde ne durumda bulunacağımız çok önemli, bunu şimdiden kestiremiyoruz. Önlemlerin devam ettiği ortamda modelleme yapıp bunun süresini söylemek kolaydı ama önlemleri kaldırdıktan sonra buna bir zaman biçmek maalesef çok mümkün değil. Çok ciddi bir risk olursa ertelenebilir tabi. Ciddi bir risk olmazsa o zaman okullar açılacak" dedi.

SERVİS SIRASINDA VİRÜS BULAŞIYOR!

Kafe restoranlara gidildiğinde servis sırasında yiyeceklerden ve içeceklerden virüs bulaşabildiğini açıklayan Dr. Ceyhan, "Kahveyi getiren ve götürenden çok büyük bir risk beklemiyoruz. Çünkü onlar görünüyor, onların maskesini takıp takmadığını, size hizmet ederken kurallara uyup uymadığını görebiliyorsunuz. Ama özellikle hem restoranlarda hem de kafelerde onu servise hazırlayanları görmüyorsunuz. Onların içinde coronavirüs taşıyan birileri varsa eğer onlar, bardağı kirletebilir ve o şekilde gelebilir size. Bu şekilde bulaşa biliniyor.

Çay hazırlayanın, kahve hazırlayanın ya da yemek sevisi hazırlayanın bulaştırması biliniyor. Taşıyıcılardan daha çok bunlardan bulaşıyor. Çay, kahve içecekseniz çok emin değilseniz yanınızda bir kolonyalı mendil ya da dezenfektanla ıslatılmış kâğıt mendil ile ağzınıza gelecek yeri silmek gerek. Elinizi değdirdiğiniz bardağa, çatala, kaşığa özellikle bu şekilde bulaşıyor, ağzınıza götürmeden mutlaka ellerinizi temizleyin. Gerçekten bu şekilde bulaşan vakalar var." açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal