Kadın ve Erkeklerin Covid-19 Aşısı Farklı Olmalı

Yapılan yeni bir araştırmada koronavirüse yakalanan erkek hastaların bağışıklık tepkisinin kadınlara oranla daha zayıf olduğu ve bu nedenle de virüsten daha ağır etkilendikleri ortaya kondu. Bilim insanları, kadın ve erkeklere farklı aşı ve tedavi yöntemi uygulanması gerektiğini belirtti.

28.08.2020-10:33 - (Son Güncelleme: 28.08.2020-11:08) Kadın ve Erkeklerin Covid-19 Aşısı Farklı Olmalı

ABD’de Yale Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada,  erkek hastaların koronavirüsten daha fazla etkilenmeleri ve ölüm oranlarının daha fazla olmasının nedeni bağışıklık sistemi tepkilerinin daha zayıf olması olarak belirtildi.

Araştırmacılar, erkek hastaların virüsü yok eden ve iltihaplanmaya karşı kalkan görevi gören T hücrelerinin zayıf olduğunu keşfetti.  Ayrıca, kadınların bağışıklık sistemlerinin,  erkeklerde olduğu gibi yaş aldıkça azalmayan sağlam bir tepkiye sahip olduğu keşfedildi.

KADIN VE ERKEKLERİN HASTALIĞA TEPKİSİ FARKLI

Dünya genelinde erkekler, koronavirüsten ölümlerin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturmakta. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde immünoloji profesörü olan kıdemli yazar Dr. Akiko Iwasaki kkonuya dair önemli açıklamalarda bulunarak, ‘Artık, Covid-19 hastalarında bağışıklık tepkisinin cinsiyetler arasında önemli ölçüde farklı olduğunu ve bu farklılıkların erkeklerde daha şiddetli sonuçlara neden olduğunu gösteren net verilere sahibiz. Bulgular, tedavilerin ve aşıların hem kadınlar hem de erkekler için eşit derecede etkili olmasını sağlamak için farklı stratejilere ihtiyacımız olduğunu gösteriyor’ şeklinde konuştu.

KADINLAR VE ERKEKLER İÇİN AYRI AŞI VE TEDAVİYE İHTİYAÇ VAR

Bilim insanları, elde edilen bulgularla cinsiyetler arasında farklılık olduğunu ve kadınlarla erkeklerin ayrı aşı ve tedavilere ihtiyaç duyabileceğini belirtti.

Çalışmanın yazarları, ‘Araştırmamız erkeklerde Covid-19’a karşı verilen T hücresi bağışıklık tepkisini yükseltmek için aşı ve tedavi uygulanabileceğini, kadınlarda ise hastalık sırasında erken dönemde doğuştan gelen bağışıklık aktivasyonunu azaltmaya yönelik tedavilerin uygulanabileceğini gösteriyor’ dedi.

Bir dergide yayımlanan çalışma için ekip, 18 Mart - 9 Mayıs tarihleri arasında Yhastane tarafından kabul edilen ve koronavirüs testi pozitif çıkan 17 erkek ve 22 kadın hastayı inceledi. Iwasaki, vantilatör kullanan ya da bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanan hastaların 'virüse karşı doğal bağışıklık tepkisini ölçtüklerinden emin olmak için' dışlandığını aktardı.

ERKEKLER HASTALARDA ÖLÜMCÜL SİTOKİN FIRTINASI DAHA BULUNMAKTA

Sonuçlarda, erkekler ve kadınlar arasında viral yükte veya antikorlarının seviyelerinde değişiklik görülmedi. Fakat enfeksiyonun ilk aşamalarında erkek hastalarda, kadın hastalara oranla sitokin adı verilen iltihaplı proteinlere daha fazla rastlandı.

VÜCUDUN KENDİ HÜCRELERİNE SALDIRIYOR

Sitokinler, genel olarak bağışıklık sistemince vücuda giren patojenlere karşı savunma sisteminin ilk hattı olarak başlayan enfeksiyon bölgesine ulaşıyor ve burada iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla virüse karşı fiziksel bariyer olarak iltihaplanma oluşturmaya başlıyor. Bu proteinler, koronavirüs hastalarında, vücut tarafından sitokin fırtınası adı verilen tehlikeli bir reaksiyona yol açıyor. Sitokin fırtınası, vücut sadece virüsle savaşmayıp ayrıca kendi hücrelerine ve dokularına da saldırdığı zaman oluşmaktadır.

Daha sonra, sitokin fırtınaları, çoklu sistem organ yetmezliğine ve ölüme neden olmaktadır. Erkek hastaların enfeksiyonda erken yaşta deneyimledikleri yüksek sitokin konsantrasyonun, bu son sonuçlarda daha olası hale gelmesine yol açıyor.

KADINLAR DAHA FAZLA VE DAHA GÜÇLÜ T HÜCRELERİ ÜRETİYOR

Öte yandan araştırmacılar, kadınların bağışıklık tepkisi olarak virüs bulaşmış hücrelere saldıran ve bu virüslerin ölmesini sağlayan T hücresi olarak bilinen beyaz kan hücrelerini daha fazla ve daha güçlü üretme eğiliminde olduğunu keşfetti. Buna ek olarak, yaşlı olan erkeklerin T hücrelerinin daha zayıf olduğunu ancak yaşa bağlı olarak azalmadığı görüldü.

ERKEKLER YAŞLANDIĞINDA T HÜCRESİ ÜRETİMİ AZALIYOR

Iwasaki, ‘Erkekler yaşlandıklarında T hücrelerini uyarma yeteneklerini kaybederler. T hücresi üretimi zayıf olanlar, hastalıkla daha kötü performans gösteriyor. Ancak, daha yaşlı kadınlar, hatta 90 yaşında olanlar oldukça iyi, yeterli bağışıklık tepkisi veriyor’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal