Jet Lag

Jet lag, kişide uzun süreli uçuşların ardından ortaya çıkabilen, vücudun biyolojik saati ile gidilen yerin saatinin uyuşmaması sonucu oluşan birtakım rahatsızlıklardır diyebiliriz. Peki, daha detaylı olarak Jet lag nedir? Jet lag belirtileri nedir?

10.08.2020-17:41 - (Son Güncelleme: 10.08.2020-17:36) Jet Lag

İnsan vücudu, yaşadığı ortama bağlı olarak yemek, dinlenme, uyku gibi ihtiyaçları zamanı geldiğinde yerine getirebilmek için bir biyolojik saate sahiptir. Çoğu kişi buna iç ritim ya da iç saat der. Birdenbire, bambaşka saat dilimindeki bir yere seyahat edildiği zaman bu biyolojik saat yeni çevreye alışmakta zorlanabilmektedir. Bu nedenle Jet lag ortaya çıkmaktadır.

JET LAG NEDİR?

Jet lag, kelime anlamı ile jet, hızlı, lag ise gecikme olarak ikiye ayrılır, yani uçak yolculuğu ile meydana gelen gecikme anlamına gelmektedir.

Jet lag’ın biyolojik saat ile iniş yapılan bölgedeki yerel saatin uyuşmamasından kaynaklandığını söylemiştik. Jet lag, batı yönünden doğu yönüne doğru olan uçuşlarda daha çok oluşmaktadır. Aynı şekilde, gündüz uçuşlarında da daha sık Jet lag gözlemlenebilmektedir.

Vücudun biyolojik saat sistemine sirkadiyen ritmi de denilmektedir. Sirkadiyen ritim sadece uyku ve uyanıklık zamanlarından sorumlu değildir, aynı zamanda vücut bünyesinde gece ya da gündüz üretilmesi gereken proteinleri ve hormonları da düzenlemektedir. Bu ritim, vücut tarafından yaşanan yerin yerel saatine göre ayarlanmaktadır. Bu nedenle, yolculuk yapılan yerler arasında zaman farkı ne kadar fazlaysa, jet lag’ın da o kadar şiddetli olma eğilimi vardır.

JET LAG BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtileri kişiye göre değişiklik gösteren, bazen birkaç semptom, bazen de yalnızca bir semptoma neden olan bir rahatsızlıktır.

Jet lag’ın en yaygın belirtilerinden biri uyku problemidir. Kişi uykuya dalmakta ya da uykudan uyanmakta güçlük çekebilmektedir. Jet lag’ın diğer bir belirtisi ise, gündüz vakti kişide ortaya çıkan yorgunluktur. Jet lag rahatsızlığına yakalanan biri kendini enerjik ve zinde hissetmez. Bazı durumlarda, dikkati toplamakta yaşanan zorluklar, ishal veya kabızlık gibi sindirim sisteminde ortaya çıkan çeşitli problemler ve duygu durumlarında yaşanan bazı değişiklikler de ortaya çıkabilmektedir.

Bu belirtilerin ortaya çıkması 1 ya da 2 gün kadar sürebilir. Belirtilerin ortaya çıkmasının ardından bu rahatsızlıkların sonlanması için, yine kişiye bağlı olmakla birlikte 1 gün kadar bir süre geçebilmektedir.

JET LAG ETKİLERİNİ HAFİFLETMEK İÇİN YAPILACAKLAR NEDİR?

İnsanların psikolojik ve fizyolojik durumlarına göre değişerek ortaya çıkan biyolojik saat uyuşmazlığı rahatsızlıklarıdır. Bilinen bir tedavisi bulunmamakla birlikte, etkisini azaltılması için yapılabilecek kimi şeyler bulunmaktadır.

 Diyelim ki, yaşadığınız yerden 3 saat kadar farklı zaman dilimi olan bir yere seyahat edeceksiniz, bu durumda yola çıkmadan birkaç gün öncesinden, biyolojik saatinizi değiştirmeye başlayarak Jet lag etkisini hafifletebilirsiniz.

Yolculuk gününde ve öncesinde alkol almamak, kendinizi yormamak faydalı olacaktır. Bir de iniş saatinizi akşam saatlerine denk getirmeye çalışın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal