İspanya'da Kovid-19 Nedeniyle İkinci Kez OHAL İlan Edildi

İspanya'da artan koronavirüs vakalarının ardından ülkede ikinci kez OHAL ilan edildi. Mart ve Haziran ayları arasında uygulanan OHAL'e göre bu kez önlemleri oldukça hafifleten, yerel yönetimlere daha fazla yetki veren hükümet, tüm ülkede gece sokağa çıkma yasağı getirdi.

26.10.2020-16:36 - (Son Güncelleme: 26.10.2020-16:33) İspanya'da Kovid-19 Nedeniyle İkinci Kez OHAL İlan Edildi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında 1 milyonu aşan vaka sayılarının her geçen gün arttığı İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Kanarya Adaları haricinde ulusal çapta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Başbakan Pedro Sanchez başkanlığında olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu, koronavirüs önlemleri kapsamında başta gece sokağa çıkma yasağı olmak üzere birçok önlemin bulunduğu OHAL kararı aldı.

İspanya'da yasa gereği Bakanlar Kurulu tarafından alınan OHAL kararı sadece 15 gün geçerli olurken, uzatılması için meclisten onay alınması gerekiyor.

Başbakan Sanchez, hükümetin planının OHAL'i 6 ay kadar uzatmak olduğunu belirterek, ‘OHAL'in 9 Mayıs'a kadar uzatılması için meclise önerge sunacağız. Pandemi bir devlet meselesi, tüm siyasi grupların desteğini bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşma yapan Sanchez, ülkedeki 17 özerk yönetimden 10'unun talebini ve uzman görüşlerini dikkate alarak OHAL ilan etme kararı aldıklarını belirtti.

Koronavirüste ikinci dalganın İspanya ve Avrupa'nın geri kalanında çok yoğun yaşandığının altını çizen Sanchez, ‘Durum çok ciddi. Virüsle mücadelede en etkili araç olduğu için OHAL'i onaylıyoruz. Birinci dalgada olduğu gibi şimdi de bunu başaracağız’ dedi.

İLK OHAL 14 MART’TA İLAN EDİLDİ

İspanya'da koronavirüs nedeniyle ilk olarak 14 Mart-21 Haziran tarihleri arasında OHAL ilan edilmiş ve bu zaman diliminde vatandaşlara mecbur kalmadıkça (işe gitmek, sağlık veya alışveriş) sokağa çıkma yasağı getirilip, okullar, barlar, restoranlar ve mağazalar kapatılmıştı.

Şimdiki OHAL'de ise salgının yoğun görüldüğü Madrid, Katalonya, Navarra, Rioja, Castilla y Leon gibi özerk yönetimlerde zaten uygulanan önlemlerin yasallığı, yaptırım gücü ve denetlenmesi kontrol altına alındı.

İkinci OHAL'de yeni olan en önemli tedbir ise tüm ülkede saat 23.00 ila 06.00 arasında sokağa çıkma yasağının getirilmesi oldu.

VAKA SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ

İspanya'da Cuma günü açıklanan son verilere göre toplam koronavirüs vaka sayısı 1 milyon 46 bin 132'ye ulaştı, salgından dolayı 34 bin 752 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı hafta sonlarında koronavirüs verilerini paylaşmasa da Katalonya, Bask, Castilla y Leon gibi özerk yönetimlerin günlük yeni vaka verilerinde rekor artışlar olduğu görüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal