Ispanaktaki Zehirli Maddeler Güzelavrat Otundan Kaynaklanıyor

İstanbul'da ıspanaktan zehirlenme şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısının artmasıyla dikkatler o zehirli maddeye çevrildi. Peki bu zehirli maddeleri barındıran güzelavrat otu nedir zararları nelerdir gelin birlikte bakalım.

04.11.2019-13:24 - (Son Güncelleme: 04.11.2019-13:24)

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü, İstanbul'da meydana gelen gıda zehirlenmesi ile ilgili açıklama yaparak, "Zehirlenmeler ıspanak içine karışan atropin ve scopalamin maddesi içeren yabancı ottan kaynaklanmıştır" ifadelerini kullandı.

 

GÜZEL AVRAT OTU NEDİR?

Güzelavrat otu, patlıcangiller familyasına ait eski otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik faktörleri olan bir hayli zehirli yemişleri olan yapraklarından elde edilir.

Yetiştiği alanlar genellikle kireçten zengin topraklı, nemli ve loş arazilerdir. Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, genellikle etli köke sahip bir yarı çalı olarak bilinir. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa dek erişebilir. Çan biçimli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokusu vardır. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla çoğalmayı da sağlayan hayvanlarcan iştahla tüketilirler.

GÜZEL AVRAT OTU ZEHİRLİ Mİ?

Güzelavrat otu kişilerde zehirli etkiler göstermeye başlayınca ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali oluşur. İlerleyen dönemlerde ise yavaş yavaş susuzluk hissi ile beraber sayıklama gibi şeyler belirir. Eğer bu gibi belirtiler meydana gelirse acilen doktora gitmelisiniz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal