İnternet Üzerinden Hastalık Aratma Hastalığı

En çok Z kuşağının başvurduğu, internet üzerinden hastalık arama da bir hastalık olabilir. Siberkondri olarak tanımlanan bu hastalığa internete bağımlılığı olan ve takıntılı olanların yakalanması yüksek ihtimal.

17.09.2020-10:46 - (Son Güncelleme: 17.09.2020-10:47) İnternet Üzerinden Hastalık Aratma Hastalığı

Sağlıklarıyla ilgili endişe yaşayanlar bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette uzun süreli ve tekrar tekrar hastalık araştırmaları yapmak olarak tanımlanan siberkondri hastalığıyla ilgili yeni bir araştırmaya imza atıldı. İstanbul’da geçekleştirilen araştırmada, 18-75 yaş arasında 1196 kişiden elde edilen sonuçlara göre, 2000 yılı ve sonrasında doğan Z kuşağının siberkondri seviyesi diğer kuşaklara göre daha yüksekte. Araştırmaya göre, 1946-1964 yılları arasında doğanların siberkondri hastalığı en düşük seviyede görülmekte.

TEHLİKELİ OLABİLİR

Milliyet gazetesi haberine göre araştırma sonuçlarını değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal, hastalık araştırmaları yapan kişilerin, hasta oldukları düşüncesiyle kaygılanarak uzmanlara başvurmak yerine internetten kendilerine yanlış tanı koyabileceklerini belirterek, yanlış tedavi uygulamaya çalışabileceklerini söyledi. Pandemi döneminde internet kullanımının artığını söyleyen Ünal, 'Yeni medya çağında sağlık alanında oluşan yeni bir problemi gündeme getirdi. Yaşları 18-75 yaş arasında değişen tüm kuşaklarda orta seviyede bu rahatsızlığın görülmesi de tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 36.8’i hekim tavsiyesi dışında kendi isteğiyle ilaç kullandıklarını söyledi. Yüzde 22’si tanısı koyulmamış bir hastalığının olduğunu düşünerek internette devamlı hastalık aradığını belirtiyor. Siberkondri düzeyinin yüksek seviyede seyretmesi bir an önce önlem alınması gerekliliğini ortaya koyuyor' ifadelerine yer verdi.

İNTERNETE GÜVEN DAHA YÜKSEK

Araştırmaya göre, hastalık belirtileri olduğunda internete başvuran Z kuşağının, aile hekimi ya da uzman doktora oranla internetteki bilgiye daha fazla güvendiğini söyleyen Ünal, daha tehlikeli bir hale gelmemesi için e-sağlık okur yazarlığının geliştirilmesine dikkat çekti. Ayrıca Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal, internetten sağlık bilgisi arayan kişilerin mutlaka sağlık profesyonellerinden destek almalarını önerdi.

SİBERKONDRİ ÇALIŞMALARIN AKSAMASINA SEBEP OLABİLİR

Yapılan araştırmada, sağlık okur yazarlık seviyesi arttıkça siberkondri seviyesi azalıyor. Z kuşağı vücuduyla ilgili açıklayamadığı bir durum gözlemlediği anda, internetten araştırmaya başlıyor. Aile hekimi ya da uzman doktor görüşünden çok internetten elde ettiği bilgileri ciddiye alan Z kuşağı, hastalık belirtilerini internette araştırırken o hastalığı olan kişilerin tıbbi durumlarının, hastalık semptomlarının ve deneyimlerinin tartışıldığı forum sitelerine de bakıyor. Farklı internet sitelerini bir çok kez ziyaret ederek hastalık araştıran kişilerin diğer çalışmalarını da aksattığı ortaya çıktı. Siberkondrik durumunun cinsiyete göre farklılık göstermediği, eğitim düzeyi yükseldikçe siberkondri’nin azaldığı saptandı. Ayrıca sosyal medya kullanan kişilerde siberkondri oranı daha yüksek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal