İmmün Plazma Tedavisi Koronavirüste Yoğun Bakım Süresini Kısaltıyor

Koronavirüsü ağır ve kritik geçiren hastalara uygulanan immün plazma tedavisi ile ilgili yürütülen bilimsel araştırma, uygulanan tedavinin Kovid-19 hastalarının yoğun bakımda kalma süresini kısalttığını ortaya koydu.

16.10.2020-14:39 - (Son Güncelleme: 16.10.2020-14:27) İmmün Plazma Tedavisi Koronavirüste Yoğun Bakım Süresini Kısaltıyor

Türkiye'de Mart ayında görülen ilk Kovid-19 vakasından kısa bir süre sonra ağır ve kritik hastalarda immün plazma tedavisi uygulanması için çalışmalara başlanmış, Nisan ayında da Sağlık Bakanlığınca onay verilmişti.

Türk bilim insanları ‘Kovid-19 Hastalarında İmmün Plazma Tedavisi’ başlıklı bilimsel araştırmayı yaptı.

Ülkede, Bakanlığın kararıyla tüm koronavirüs hastalarında Nisan ayından beri uygulanan immün plazma tedavisinin Türkiye sonuçları, uluslararası endeksli hematoloji alanındaki ‘Transfusion and Aphresis Science’ dergisinde yayımlandı.

HASTALARIN YOĞUN BAKIMDA KALMA SÜRESİ 9 GÜN OLDU

Çalışmaya, 22 Mayıs itibarıyla Kovid-19 pozitif olduğu laboratuvar sonuçlarıyla doğrulanmış 1776 ağır ve kritik durumdaki hasta dahil edildi. Katılımcı hastalar, yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklar ve diğer Kovid-19 tedavileri yönünden birebir aynı durumdaki kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Sağlık Bakanlığı veri tabanının kullanıldığı araştırma, Sağlık Bakanlığı Bilimsel Çalışma Grubu’nca yapıldı.

Türkiye'nin bilim dünyasıyla paylaştığı çalışma ile immün plazmanın yoğun bakımda kalma süresini kısalttığı, solunum destek tedavisini (mekanik ventilasyon) ve damar büzücü tedavi (vazopresör) ihtiyacını azalttığı tespit edildi.

İmmün plazma tedavisi gören hastaların yoğun bakımda kalma süresinin ortalama 9 gün, almayan gruptakilerin ise 12 gün olduğu bildirildi. Solunum cihazına bağlanma ihtiyacı tedaviyi alan grupta yüzde 49 iken, almayan hastalarda yüzde 55 olduğu belirtildi. Yoğun bakımda kardiyovasküler destek tedavisi ihtiyacı immün plazma alan grupta yüzde 24 iken, diğer grupta yüzde 34 olarak tespit edildi.

‘KORUMA AYLAR BOYUNCA SÜREBİLİR’

AA’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı Bilimsel Çalışma Grubu Üyesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da vaka ölüm oranının plazma tedavisi alan grupta yüzde 24,7, almayan grupta yüzde 27,7 olarak tespit edildiğini bildirdi.

Araştırma kapsamındaki hasta grubunda Kovid-19 pozitif tanısı konulduktan sonraki ilk 5 gün içerisinde plazma tedavisi uygulanan hastalarda, solunum cihazına bağlanma ihtiyacının da daha az olduğunun ortaya konulduğunu belirten Altuntaş, ‘Sonuçta immün plazma tedavisinin ciddi ve kritik düzeydeki Kovid-19 hastalarında solunum cihazına bağlanma oranı ve süresinin yanı sıra kardiyovasküler destek tedavisi oranını azalttığı ve hastaların yoğun bakımda kalış süresini kısalttığı araştırmayla tespit edildi’ dedi.

İmmün plazma tedavisinin, belirli bir ajana karşı olan antikorların, bu ajana bağlı bulaşıcı hastalığa karşı korunma ya da tedavi niyetiyle duyarlı bir kişiye verilmesini içerdiğini belirten Altuntaş, uygulama sonucu iyileşen koronavirüs hastalarının aferez yöntemiyle toplanan plazmalarının, yatarak tedavi gören yeni hastalara verildiğini sözlerine ekledi.

Altuntaş, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Amaç, iyileşerek virüse spesifik bağışıklık kazandığı düşünülen kişilerden bağışıklığı sağlayan antikorların alınarak hastaya verilmesidir. Bu şekilde hastadaki virüsün etkisiz hale getirilmesinin sağlanmış olması beklenmektedir. Duyarlı bir kişiye verildiğinde, bu antikorun kanda dolaşarak dokulara ulaşması ve enfeksiyona karşı koruma sağlaması beklenmektedir. Antikor miktarına ve kompozisyonuna bağlı olarak, transfer edilen immünoglobulin tarafından sağlanan koruma, haftalar ila aylar boyunca sürebilir.’

TEDAVİDE ÖNEMLİ BİR SEÇENEK

Prof. Dr. Altuntaş, çalışmanın, henüz aşısı ve kesin bir tedavisi bulunamayan Kovid-19 hastalığının tedavisinde immün plazma uygulamasının oldukça önemli bir seçenek olduğunu söyledi.

Tüm dünyayı etkileyen salgının hâlâ devam ettiğine ve aşı çalışmalarının sonuçlanmadığına dikkati çeken Altuntaş, immün plazma tedavisinin bu koşullarda kritik durumdaki ağır Kovid-19 hastalarında uygulanmaya devam edilmesinin yararlı olacağını sözlerine ekledi.

Koronavirüs hastalığını geçiren kişilerin, hastaların sağlığına kavuşabilmeleri için bağışçı olmasının oldukça önemli olduğunu belirten Altuntaş, donör olabilecek kişilerin bağışçı olmaktan kaçınmamasını istedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal