İlk Sahurda Ne Yemek Gerekir?

Ramazan ayını sağlıklı, kaliteli ve tok geçirmenin en önemli kuralı dengeli bir sahur yapmaktır. Peki, sahurda hangi besinler tercih edilmelidir?

23.04.2020-17:12 - (Son Güncelleme: 01.08.2021-20:50) İlk Sahurda Ne Yemek Gerekir?

Uzun Ramazan günlerinde tok hissetmek için sahur yapmak çok önemlidir. Sahurda tüketeceğiniz besinler sayesinde gün boyu kendinizi tok hissedebilirsiniz. Diyetisyen Berrin Yiğit, sahurda dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. İşte tüm detaylar...

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN

Sahuru genişletilmiş bir sabah kahvaltısı gibi düşünmek gerekir. Bu öğünde hafif ancak uzun süre tok hissetmenizi sağlayacak besinler tüketmeniz gerekiyor. Gün içerisinde fazla susamamak için sahurda çok fazla su içmek sindiriminizin zorlanmasına ve 3 saat içerisinde vücut ihtiyacından fazla olan bu suyu dışarı atar. Bu nedenle iftar ile sahur arasındaki günlük tüketmeniz gereken 2 litre suyu yaymanız ve suyu yavaş yavaş içmeniz en doğrusu olacaktır. Bunun yarım litresini sahurda tamamlayabilirsiniz.

ANA YEMEKLERDEN UZAK DURUN

Sahurda ağır yemekler tüketmek yerine dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı yapmayı tercih etmelisiniz. Gün boyu tok hissedebilmek adına et yemekleri, pilav, makarna vb. yemekler tüketmeniz daha fazla acıkmanıza ve susamanıza neden olacaktır.

Sahura kalkamayanlar veya sahur yapamayacak olanlar ise yatmadan önce bağırsak dostu ve protein kaynağı olan 1 bardak kefir, 2 adet kuru hurma, 3 tam ceviz tüketebilirler.

NEFESİNİZİ TAZELEMEK BUNLARI TÜKETİN

Dereotu, maydanoz, nane gibi yeşillikler hem nefesinizin taze kalması hem de vücudu arındırdığı için sahurda bolca tüketilmesi önemlidir. Bu yeşillikleri ince kıyım olarak salatalarınıza, yoğurdunuza veya kefirinize ekleyebilirsiniz.

SEBZELERİN GÜCÜNDEN YARARLANIN

Semizotu, roka, salatalık, tere, lahana, mor kıvırcık, havuç, maydanoz ve diğer tüm sebzeler vücudun su ihtiyacını karşılayan gıdalar arasında yer almaktadır. Sahurda bu yeşillikleri kullanarak bir salata hazırlayabilir ya da semizotlu, çörekotlu bir kâse cacık halinde tüketebilirsiniz. Mantar sebzeler arasında uzun süre tok hissetmenizi sağlayan alternatifler arasında yer almaktadır. Omletlere ya da sebze yemeklerine eklemenizde fayda var.

Posalı yiyecekler, bitki çayları ve çorba tüketebilirsiniz. 1 bardak çubuk tarçınlı, limon dilimli ıhlamur, rezene ya da siyah çay tüketebilirsiniz. Sahurda kahvaltı yapmak istemeyenler bunun yerine; mercimekli, nohutlu, yoğurtlu, yulaflı, sebzeli tavuklu veya kinoalı çorbalar yapabilir ve sınırsızca tüketebilirler.

1-2 dilim tam tahıllı esmer ekmek, keten tohumlu yoğurt, 2-3 yemek kaşığı yulaf, 1 avuç kadar ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişlerde tüketebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal