İkinci Kez Kovid-19'a Yakalanan Kişi Hastalığı Daha Şiddetli Geçirdi

ABD'de ikinci kez yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan bir adam, doktorların açıkladığına göre, hastalığı çok daha şiddetli geçirdi.

13.10.2020-12:11 - (Son Güncelleme: 13.10.2020-15:01) İkinci Kez Kovid-19'a Yakalanan Kişi Hastalığı Daha Şiddetli Geçirdi

İsmi açıklanmayan 25 yaşındaki erkek hasta, rahat bir şekilde nefes alamamasının üzerine hastaneye kaldırıldı. İkinci kez koronavirüse yakalanan hasta tedavi sonucunda sağlığına kavuştu.

Vaka üzerine Lancet dergisinde yayınlanan bir çalışma, virüse karşı ne kadar bağışıklık kazanabildiği konusundaki soru işaretlerini ele alıyor.

Nevada'da yaşayan kişinin, ek bir sağlık sorunu yoktu ve koronavirüse karşı hassas olmasını neden olabilecek bir bağışıklık sistemi sıkıntısı da yaşamıyordu.

OLAY NASIL SEYRETTİ?

  • 25 Mart'ta hastalığın ilk semptomları ortaya çıkarak, öksürme, bağ ağrısı, mide bulantısı ve ishal kendini gösterdi.
  • 18 Nisan'da ilk kez Kovid-19 pozitif çıktı.
  • 27 Nisan'da ilk belirtiler tamamen ortadan kalktı.
  • 9 ve 26 Mayıs'ta yapılan testler sonucunda iki kez Kovid-19 negatif çıktı.
  • 5 Haziran'da ikinci kez Kovid-19 tespit edildi. Oksijen sıkıntısı çekiyordu ve solunumu zayıflamıştı.

Bilim insanlarına göre Nevadalı hastada, hastalığın tekrar etmesi durumu değil ikinci kez virüs kapma durumu söz konusu.

İlk ve ikinci teşhis esnasında yapılan testler, virüsün genetik kodlarının aynı bulaşma ile olamayacak kadar farklı olduğunu gözler önüne serdi.

Nevada Üniversitesi'nden Doktor Mark Pandori, ‘Elde ettiğimiz sonuçlar, önceden olan bulaşmaların gelecekteki bulaşmalara karşı koruma sağlamayabileceği yönünde sinyaller veriyor’ dedi.

BİR İHTİMAL; DAHA FAZLA DOZ VİRÜSE MARUZ KALMIŞ OLMAK

Pandori, ‘İkinci kez enfeksiyon kapma olasılığı, koronavirüs bağışıklığını anlama noktasında ciddi çıkarımlar yapmamızı sağlayacak’ ifadelerini kullandı.

Doktor Mark Pandori, hastalığı atlatan kişilerin de kurallara uyarak, sosyal mesafe, maske ve kişisel hijyenine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Nevada vakası, vücudun bağışıklık geliştirmesinden dolayı ikinci kez hastalığın daha kolay atlatılacağı tezinin sorgulanmasına neden oldu.

Bu vakada neden ikinci kez geçirilen hastalığın daha ciddi geçirdiği ise bilinmiyor. Daha fazla doz virüse maruz kalmış olmak, ihtimaller arasında gösteriliyor.

BBC sağlık muhabiri James Gallagher, vaka ile ilgili yazdığı analizde, ikinci kez enfeksiyona yakalanmanın, 37 milyonu aşan vaka arasında çok az rastlanan bir durum olduğuna işaret etti.

Hong Kong, Belçika ve Hollanda'daki ikinci enfeksiyon vakalarında, hastalığın ikinci seyri bu şekilde şiddetli olmadı.

Ekvador'daki bir örnek, ABD ile benzerlik gösterse de o vakada da hastaneye yatmaya ihtiyaç yoktu.

James Gallagher, ülkelerin ikinci dalgaları yaşamasından dolayı, bağışıklık konusunda daha net bir resim ortaya konulabileceğini hatırlatıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal